Мартин Захариев: Жена може да оглави БСП

Голяма политическа кариера в Европа за лидера на БСП Сергей Станишев, жена за председател на социалистите, оставки в Изпълнителното бюро на БСП и избори наесен, прогнозира депутатът от гражданската квота на Коалиция за България Мартин Захариев в неделя.

„Станишев е конвертируем в Европа много повече, отколкото в България, има европейска окраска и знае езици", козо Захариев пред бтв. Думите му съвпадат със спекулациите от последните дни, че Станишев си оставя открита опция да бъде предложен за еврокомисар или да си уреди друг пост в Брюксел. Те бяха подсилени и отложения засега отказ на социалистическия лидер от депутатското място в европарламента.

В неделя Захариев намекна, че вече текат залагания за бъдещ председател на левицата, като много често се спрягало името на жена. Депутатът все пак посочи, че не очаква такава промяна непременно до края на годината, нито пък призна дали женското име е на Мая Манолова.

Захариев предположи, че лидерът ще поеме лична отговорност за изборния резултат на предстоящия пленум идната събота.

„Освен персонална обаче, има и колективна вина. Има 20 души в Изпълнителното бюро, които взимат решение, областни структура проспаха тия избори. Изключително ялова медийна кампания. Имаш криза в Украйна, имаш откъсване на живо месо от АБВ. Това, че не вкарват евродепутати, не означава че не са алтернатива в ляво – те са сериозна алтернатива", каза Мартин Захариев и намекна за колективна оставка на Изпълнителното бюро. Според него голяма част от членовете на бюрото все пак ще бъдат преизбрани, но някои ще си тръгнат като „по-виновни от други".

„ДПС са изключително ефективни на власт, имат дълга скамейка, голям потенциал и голяма управленска логика. Коалиционният партньор се дразни повече от опозицията на ефективността на ДПС", коментира Захариев.

Избори наесен, в това НС не може да се работи

Депутатът се изказа за за предсрочни избори през есента. „В този парламент просто не може да се работи. Какво се случва с бизнеса, икономиката и очакванията на хората нещо да се промени. Само реформи могат да удължат живота на правителството. Само начинът, по който се говори в парламента, доближаваме се до езика на Женския пазар, до езика на нощен бардак.", заяви той.

„Решението е фиксирана дата за избори до края на годината, не служебно правителство – бизнесът и икономиката ще изпаднат в колапс. България не може да си позволи три месеца да бъде блокирана", коментира Захариев и допълни, че предстоят промени в министерства и агенции в сектори, които са в „ступор".

Според него и след победата на предсрочните парламентарни избори партията на Бойко Борисов е останала в изолация и в опозиция.

„Дори идейните им съмишленици от ЕНП – Реформаторския блок, пипат много леко. Това е заради непредвидимостта на лидера – никой не е сигурен какво ще направи Бойко Борисов. Това са едни самотни победи", каза Захариев.

„Ако само двамата решат да си говорят! Бойко и Станишев се мразят, такава омраза не съм виждал", призна депутатът.

Станете почитател на Класа