Чутовен успех: Forbes съобщи за директни убийства на фронта, Киев ликува

Чутовен успех: Forbes съобщи за директни убийства на фронта, Киев ликува
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.05.2024
  • Сподели:

Украинската бойна машина на пехотата M-2 Bradley ефективно порази танк Т-80 на руските нашественици. Това беше едно от най-далечните „директни убийства“ на танкове в руско-украинската война, съобщава Forbes.

Както отбелязва изданието, новият пакет от помощ от САЩ за Украйна на стойност 1 милиард долара включва определен брой бойни машини на пехотата M-2 Bradley. 

Единствената единица на украинската армия, използваща М-2, 47-ма механизирана бригада, води защита срещу много по-голяма руска сила, настъпваща на запад от руините на Авдеевка в източна Украйна, уточнява UNIAN.

Дрон заснема една от битките, в която е забелязан Bradley. И така, една вечер стрелец на М-2 забеляза руски танк Т-80 на няколкостотин метра в поле източно от село Новопокровское. Екипажът на М-2 изстреля една противотанкова ракета TOW, която пробива 43-тонния танк.

Отбелязва се, че това е едно от най-далечните „директни поражения“ на танкове в руско-украинската война. Но това вероятно не е изненада за привържениците на легендарния Bradley, който е основната бойна машина на американската армия от 80-те години на миналия век.

Bradley не е танк, но може да бъде убиец на танкове“, обяснява Марк Хертлинг, пенсиониран генерал от армията на САЩ, който командва М-3 (разузнавателната версия на М-2) по време на операция „Пустинна буря“ през 1991 г.

33-тонният, 10-местен M-2 е може би най-добрата бойна машина във войната на Русия срещу Украйна, която вече продължава повече от две години. 

M-2 Bradley тежи десетки тонове по-малко от конвенционален танк, до голяма степен защото бронята му е много по-тънка. В близък бой с руски танк М-2 може да не издържи дълго, но в битка на дълги разстояния точните мерници и ракетите TOW могат да дадат предимство на това превозно средство. 

Те са особено по-добри от окупационните танкове през нощта, когато инфрачервената оптика на Bradley помага на неговия екипаж да види вражеските превозни средства, преди екипажът на танка да види BMP.

Между мисиите за поддръжка на пехотата 47-ма механизирана бригада използва М-2 за „лов“ на вражески танкове. В един сблъсък в Южна Украйна миналото лято екипаж на Bradley „нокаутира“ два руски танка Т-72.

Вече една година 47-ма механизирана бригада води непрекъснати бойни действия. Това се отрази на количеството оборудване. 

Анализаторите на Oryx преброиха 37 Bradley унищожени и десетки повредени. По време на руската офанзива западно от Авдеевка миналия месец, бригадата беше на изчерпване на M-2, но ситуацията постепенно се променя с пристигането на нови машини.

 

Станете почитател на Класа