Любимец 15 в листата на БСП: Пример съм за вътрешнопартийна демокрация

Аз съм пример за вътрешнопартийна демокрация. Така се самоопредели „следизборната сензация" Момчил Неков от БСП, станал известен и като „любимец 15", в студиото на Люба Кулезич по Нова телевизия.
Отначало съм лепил плакати и съм говорил пред десет човека, минал съм през всички нива, призна той. По думите му той е достигнал до място в листата за евровота на червените след подкрепата, която получил на градската конференция на социалистите в столицата, като получил подкрепа и от лидера на софийските червени Калоян Паргов.
Не искам да правя интриги. Опитват се да ме противопоставят на господин Станишев. Като млад кадър трябва да трупам и опит, трябват ми едни шест месеца да натрупам компетентност. По-добре е да работим заедно, да ме въвежда в нещата - така е много по-лесно. Ако се противопоставим, ще продължат вътрешнопартийните борби. Аз съм против тези неща.
С тези думи Неков представи виждането си за отношенията му с партийния лидер на столетницата Сергей Станишев, който той измести от първото място в изборната листа с 34 хиляди преференциални гласа. Неков предположи, че и двамата със Станишев са имали някакво предчувствие за високия преференицален вот, защото на закриването на кампанията Станишев му казал: „Как си бе, късметлия".
Не искам преференцията да се ползва от организация в организацията, обяви Неков по повод твърденията на Нидал Алгафари, че хилядите преференциални бюлетини не са техническа грешка, а са организирани от младежкото обединение на левицата с цел да изместят Станишев.
Чак такава организираност в БСП не вярвам да има. Има определено късмет в тези преференции, но не е случайност. Може наистина да съм някакъв знак, но това е въпрос и на усилена работа, прецени новият евродепутат.
Младото лице на БСП в Европарламента вече има и своите цели - да постави паметник на хан Тервел в Брюксел. Аз ще сам всичко от себе си в този мандат, зарече се Неков и обяви, че всяка седмица, когато се връща в България, ще се среща с хората, за да остане близо до тях и да не се самозабрави.
Той призна, че още като ученик бил казал, че ще става депутат - идвало му отвътре. Хубавото в политиката пък било, че можело в нея да се влияе на икономическите и социалните въпроси.
Евродепутатът се обяви за говорител на младите в червената партия и заяви, че между тях има различни мнения за нуждата от обновление на ръководството на БСП - някои са
против, а други го намират за нужно. За Неков загубата на левицата не се изразява само в процентите от евровота, а и в това, че хората са бедни, отчаяни и демотивирани.
Останахме разочаровани, очаквахме да сме първа политическа сила. Не успяхме да убедим хората в намеренията си, обясни той и предположи, че един от проблемите на управляващата червена партия е, че „бута в лицето на хората козметични промени като генерални".
Стана ясно, че Неков е готов да каже „не" в политиката, когато почнат да го правят на глупак. Аз мога да казвам не и ще го докажа това нещо, зарече се той.

Станете почитател на Класа