×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 270

Социологът Живко Георгиев: Догодина ще има местни избори и след тях са възможни предсрочни

  • Коалицията около Бареков се превръща в значим политически фактор

Г-н Георгиев, след неуспешния четвърти вот на недоверие, ще има ли предсрочни парламентарни избори до края на годината?

 

По-скоро не. Ако се случат, биха били изненада. След резултатите от евровота, очаквам този парламент да започне да работи – да осигурява подкрепа за правителството. Сигурно ще има още вотове на недоверие, инициирани от ГЕРБ, но те ще бъдат политически рутинни. И едва ли ще представляват интерес за обществото.

 

В този план, възможно ли е кабинетът „Орешарски" да изкара пълен мандат?

 

Едва ли, но той има пред себе си три години, в които могат да се случат избори и те да са предсрочни. Догодина обаче предстоят избори за местна власт и те са от изключителна важност за всички политически партии и за избирателите. По-скоро след тях могат да се случат предсрочните парламентарни. Но дотогава очаквам сегашните управляващи да задържат правителството на власт.

 

Как ще коментирате поведението на ДПС след евровота?

 

Имаше известна противоречивост в поведението на ДПС, но движението определено няма интерес от бързи предсрочни избори. Високият резултат на ДПС на евровота означава едно – неговият електорат дава висока оценка на сегашното политическо статукво – в него ДПС е съуправляваща, заедно с БСП. Още повече, няма никакви гаранции, че след нови избори ДПС ще се окаже в управляваща формула.

 

Като че ли най-големи проблеми има да разрешава БСП?

 

Левицата наистина е в по-сложна ситуация. Но тя е над 120-годишна партия, обича задълбочените и сравнителни анализи. Нека първо ги направи и тогава ще видим до какви решения ще стигне БСП. Но тя също няма интерес от предсрочни избори.

 

Може ли коалицията около Бареков да обърка нечии политически сметки?

 

Каквито и сметки да си правят досегашните политически играчи, с резултата от евровота, коалицията „ББЦ – ВМРО – ЗНС – Гергьовден" се превръща в значим политически фактор и ще бъде търсена като партньор. Тъй като тя се заявява като политически център, очаквам коалицията около Бареков да търси диалог с всички – и не толкова в контекста на предсрочни парламентарни избори, а по-скоро за съставяне на следизборни коалиции. Очаквам коалицията да води разговор по-скоро с традиционните партии у нас, отколкото с ГЕРБ. Няма политическа логика „България без цензура" и ГЕРБ да си партнират.

Станете почитател на Класа