Калфин: ЕНП и ПЕС трябва да намерят общ език

Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти трябва да намерят общ език с оглед на конфигурацията на новия Европейски парламент. Това мнение изрази пред БНР досегашният евродепутат и член на АБВ Ивайло Калфин в анализ на резултатите от проведените избори. Това, което ще се случи след тези избори, е много повече необходимост от сътрудничество между основните политически партии, включително и между социалисти и Европейската народна партия. Мисля, че това ще се види още при избора на председател на Европейската комисия. И двете големи политически групи ще трябва да намерят общ език, подчерта Калфин. Той обаче изрази притеснението си до колко би било ефективно евентуално едно партньорство между двете основни партии в Европейския парламент.

Това не е коалиция тип национална, която познаваме в Германия, но това ще даде много широко поле именно на антиевропейците, на националистите да развиват тезите си в Европа, подчерта Ивайло Калфин.

Бившият външен министър отчете факта, че в новия парламент ще има повече националисти от настоящия, но не очаква тази промяна да предизвика големи сътресения.

Те са опасни за европейския проект. Мисля, че те ще влязат с увереност в Европейския парламент, на вълните на самочувствието на спечелен висок вот, въпреки че между националистите има разделения. Френските и английските националисти не искат да седнат в една група и това в интерес на истината никак не е лошо. Но при всички случаи ще има много повече самочувствие и много повече търсене на компромиси между основните проевропейски политически сили, каза Калфин.

Станете почитател на Класа