Иван Костов: От изборите печелят ДПС и Плевнелиев

Единствените спечелили от изборите за Европейски парламент са ДПС и президентът Росен Плевнелиев.

Това заяви Иван Костов в предаването „Седмицата" на Дарик радио. Той допълни, че тези избори са довели до критично спадане на доверието в българските институции и създават рискове за нова политическа криза и предсрочно прекратяване на мандата на Народното събрание.

„Най-добре от изборите излизат два политически субекта. Единият е ДПС, което увеличава своята подкрепа. Ако тези избори бяха и за българско Народно събрание, ДПС е единствената от парламентарните фракции, която би качила резултата си, би увеличила броя на депутатите си. Всички останали губят", каза Костов.

По думите му другият, който печели по един странен начин от тези избори, е президентът. „Той не участва в тези избори, спадът на доверието в останалите политически институции не го засяга, но едновременно с това той получи изненадваща силна подкрепа от вота, предвид обстоятелствата, че взе много категорична позиция за европейската интеграция и в полза на съюзническата позиция на България. Това беше в противовес на позицията, която заеха БСП, АБВ, „Атака" – изявена позиция срещу европейската интеграция и позиция в полза на Москва. Това означава, че всички изпълнители и възложители на тази пропагандна кампания, която Москва води в България, подведоха и жертваха цялата българска левица", каза Костов.

„С непосредствени шансове за влизане в управлението на страната стават три нови формации – „България без цензура", Реформаторският блок и АБВ. Те биха имали съответно 29, 18 и 11 депутати в Народно събрание, при положение, че сега нямат нищо. Това само по себе си

лишава от перспектива цялото досегашно мнозинство.

То няма шанс да се възпроизведе в следващия парламент", каза още Костов.

„ДПС има опция да стане управляваща, ако се присъедини към ГЕРБ и Реформаторския блок. БСП, АБВ и ДПС нямат достатъчно гласове да направят мнозинство, ако тези избори бяха парламентарни. Формацията, която има две опции и то в двете посоки, е „България без цензура", и ако „България без цензура" се присъедини към ГЕРБ и Реформаторския блок, прави мнозинство и то стабилно, като то може да управлява. Ако тя се присъедини към БСП и ДПС, пак прави мнозинство и пак може да управлява", коментира Костов.

Станете почитател на Класа