БЛС иска 1500 лева заплата за начинаещ лекар в Спешна помощ

Председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов каза, че Съюза напълно подкрепя протеста на лекарите от Спешна помощ. Той допълни, че очаква в кратки срокове минималната заплатата на начинаещ лекар без специалност, започнал работа в Спешна помощ, да стане 1500 лева. Райчинов коментира още, че от петък е сформирана работна група за премахване на текстовете, според които Здравната каса може да не изплаща надлимитната дейност на болниците.

Цветан Райчинов каза, че Лекарският съюз подкрепя исканията на лекарите от Спешна помощ, но не и тези, свързани с кадрови промени:

„Не подкрепяме исканията към момента за оставка, на когото и да е било, това е във връзка и с второто ни решение, като не участваме като организация и в решаване на кадрови проблеми на ръководни кадри, назначавани от министерството. Но за хората, които работят в Спешната помощ, няма да отстъпим от нито едно тяхно искане, включително и за заплащане. Казахме на министърката, че очакваме в кратки срокове минимална лекарска заплата на начинаещ лекар без специалност, започнал работа в Спешна помощ, да бъде не по-малко от 1500 лева. Би трябвало към края на годината да имаме ясно решение. Може би на два или три етапа в рамките на година. Това обаче трябва да се случи", каза Райчинов.

По отношение на надлимитната дейност на болниците Райчинов бе категоричен, че тя трябва да се заплаща в срок от един месец след отчитането й.

Станете почитател на Класа