"Могат да се използват". Как Украйна модернизира дарените от България бойни машини

"Могат да се използват". Как Украйна модернизира дарените от България бойни машини
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.04.2024
  • Сподели:

Остарели, в лошо състояние, позакъснели, но все пак могат да свършат работа, макар и вероятно не в най-горещите точки на фронта в Украйна. Стоте бронетранспортьора, които България дари на нападната от Русия страна, вече се ремонтират. Ето как.

 

 

България успя да ги достави преди месец, но Украйна вече модернизира дарените ѝ леки бронирани машини БТР-60, съобщи специализираният украински сайт "Милитарни".

Новината идва малко повече от месец, след като първите бронетранспортьори бяха натоварени на влакови композиции на гара Курило край София и заминаха за нападнатата от Русия страна. Още в края на ноември 2023 г. Народното събрание одобри даряването на над 100 остарели български БТР-а, собственост на МВР. Изпращането им се забави заради липса на пари за транспорт и заради вето на президента Румен Радев, който е против военната помощ за Украйна. Парламентът преодоля ветото.

 

Българските БТР-6о при товаренето им на гара Курило, за да бъдат дарени на украинската армия.

 

Българските БТР-6о при товаренето им на гара Курило, за да бъдат дарени на украинската армия.

 

Сега машините вече се подлагат на цялостна модификация, за да отговарят на минималните изисквания на съвременното бойно поле. Ще им бъдат сменени двигателите, ще бъдат разширени десантните люкове, ще бъде монтирана допълнителна броня, нови прицели и навигация. И ще влязат в употреба на отбраняващата се вече повече от две години Украйна от руската инвазия.

 

Какво точно изпрати България

 

Освен че са морално остарели, дарените от България на Киев бойни машини не са и в добро състояние.

БТР-60 е първото поколение от серията съветски амфибийни бронетранспортьори и е на въоръжение от 1959 г.

 

За последен път са били

в движение преди около 20 години

Стотината машини залежаваха с десетилетия в складове на МВР. Няколко от тях за последен път са били в движение преди около 20 години - тогава последно са участвали в парад.

Преди това те са били част от техниката на бившите „Вътрешни войски“, създадени след 9 септември 1944 година към МВР с цел потушаване на бунтове, въстания и съпротива срещу режима в страната. "Вътрешни войски" са разформировани в средата на 60-те години на миналия век.

През януари 1985 г. ръководният орган на Българската комунистическа партия (БКП) - Политбюро, взима решение да продължи насилствена промяна на имената на българските турци и в Северна България. Пропагандната машина на БКП нарича това "Възродителен процес". "Вътрешни войски" са възстановени и тогава МВР се сдобива с машините, които скоро ще бъдат на фронта в Украйна.

Този модел има три основни проблема, каза пред Свободна Европа Игор Федик, украински военен журналист и анализатор. Те са:

Ненадеждни два бензинови двигателя, които харчат много гориво;

Неудобни и малки десантни люкове;

Слаба защита.

 

Нови двигатели Deutz

 

Сега украинската армия заменя старите двойни бензинови двигатели ГАЗ-40П на БТР-ите с мощност 90 к.с. с два нови дизелови германски двигателя Deutz BF4M2012 с мощност 102 к.с. всеки. Това означава, че при тегло от 10 500 кг машината ще има мощност от 205 к.с., пише "Милитарни". Ще бъде сменена и скоростната кутия.

В оригиналната версия на БТР-60 руските двигатели са недолюбвани заради лошото им синхронизиране, тъй като единият задвижва 1-ви и 3-ти мост на машината, а другият - 2-ри и 4-ти. Освен това и високата пожароопасност на бензина е проблем. Затова новите мотори са дизелови.

 

Модернизиран украински бронетранспортьор БТР-60Д, април 2024 г.

 

Модернизиран украински бронетранспортьор БТР-60Д, април 2024 г.

 

Решението за инсталиране на по-трудната за експлоатация двойка двигатели, вместо на един двигател, е взето, за да се опрости и да се понижи цената на модернизацията, както и да се намали броят на интервенциите в конструкцията на машината.

В Българската армия е на въоръжение модернизирана версия на БТР-60 с един двигател "Къминс", което е наложило да бъдат преработени двигателният и трансмисионният отсек и да се промени геометрията на бронирания корпус.

 

Нови люкове

 

В украинската версия оформянето на остарелия модел бронетранспортьор също е претърпява значителни промени. На първо място, вместо крайно неудобните и малки люкове, от двете страни на десантното отделение на машината са изрязани по-големи врати, през които войниците могат да влизат и излизат удобно.

 

Въпрос на оцеляване в бойни условия -

бързото излизане на десанта

и съответно бързото оттегляне на машината

 

 

Това е въпрос на оцеляване в бойни условия - бързото излизане на десанта и съответно бързото оттегляне на машината след това, обясни Федик.

Пейките за войниците, които в оригиналния БТР са били обърнати "гръб към гръб", сега са монтирани една срещу друга. "Милитарни" цитира разработчик на модернизацията на дарените от България машини, който казва, че пейките са предназначени за десант от седем войници, но според репортера на изданието в корпуса могат да се поберат по-голям брой войници.

Стандартно екипажът е от трима души: командир на превозното средство, шофьор и стрелец. Последният обслужва оръжията в затворената картечна кула.

Въоръжението остава същото, каквото е било: 14,5 мм тежка картечница КПВТ и сдвоена 7,62 мм картечница ПКТ. Ефективността на използването на оръжията трябва да се повиши чрез инсталирането на нов дневен и термовизионен нощен прицел.

 

Нощно виждане и още броня

 

Водачът на модернизирания стар БТР ще получи украинска термовизионна система за нощно виждане "SPO MBT". Тя се състои от предна и задна камера с дневен и нощен видеоканал, и от монитор с контролен панел. Предната камера осигурява видимост на пътното платно по всяко време на денонощието на разстояние 600 метра, а задната - до 25 метра. Машината ще може да се движи нощем без фарове.

Сигурността на бойната машина е повишена и чрез монтирането на допълнителна броня под формата на стоманени панели Armox 500T. Разработчикът твърди, че така БТР-ът е в състояние да издържи на огън от леко стрелково оръжие и тежки картечници.

Въпреки увеличената броня и тегло бронетранспортьорът не е загубил способността си да се движи по вода. Прототипът на превозното средство е минал изпитания на вода и е успял да развие скорост от 10 км/ч.

БТР-60 ще получи и нова комуникация - цифрова радиостанция Lybid K-2RB, кактои навигационна система SN-4215.

 

Български БТР заминават като военна помощ за Украйна от гара Курило до София

 

Български БТР заминават като военна помощ за Украйна от гара Курило до София

 

Федик смята, че резултатът от модернизацията е оптималният възможен вариант.

"Няма смисъл да се прави нещо повече с БТР, защото няма да е ефективно спрямо разходите", каза Федик и добави, че всичките проблеми на модела са оправени.

 

"Хубава и навременна помощ"

"Да, това са стари машини, да, те не са в най-доброто им състояние, но Украйна има възможност да ги модернизира", каза Федик. Според него това е "хубава и навременна помощ", защото техниката по време на война е консуматив, тя се поврежда, унищожава се.

Добри военни транспортни средства,

които много ще помогнат

на Украинската армия

 

 

 

Благодарение на България и на възможностите на украинския военно-промишлен комплекс ще се получат добри военни транспортни средства, които много ще помогнат на Украинската армия, смята Федик.

"Има дефицит на военна техника и особено на бронирани машини за транспорт на войници и за употреба в зони с по-малка интензивност на военни действия, отколкото на самата фронтова линия. Те могат да се използват. Постоянно текат кампании за купуване на транспортни средства за украинската армия, необходима е по-добра мобилност", каза още Игор Федик.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов каза преди седмица, че ще продължи подкрепата за Украйна, като Министерството на отбраната подготвя още два пакета военна помощ за Киев.

 

Видео: https://www.svobodnaevropa.bg/a/32858037.html

 

Георги А. Ангелов

 

 

Станете почитател на Класа