Ердоган с първи думи след безкомпромисния ход срещу Израел

Ердоган с първи думи след безкомпромисния ход срещу Израел
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.05.2024
  • Сподели:

Турция обяви, че прекратява търговските си взаимоотношения с Израел, докато не бъде постигнато споразумение за мир в Газа.

Така Анкара става първият ключов търговски партньор на Тел Авив, който налага подобна санкция заради войната.

Според турските власти ситуацията в Ивицата Газа вече е "хуманитарна катастрофа".

34 хиляди цивилни жертви, блокада по границите и атаки срещу хуманитарните конвои и "видимо нежелание да бъде постигнат компромис за прекратяване на огъня" в Газа - така от турска страна аргументираха решението си да прекратят търговията с Израел.

Нито внос, нито износ до постигане на траен мир и осигуряване на хуманитарна помощ за палестинците, е позицията на Анкара.

Само за миналата година стокообменът между двете държави е на стойност близо 10 милиарда долара, казва турският президент Ердоган.

"Целият Запад, начело със Съединените щати, са на страната на Израел. А така обричат бедните и беззащитни палестинци на сигурна смърт. Нямаше как да останем безразлични", заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Турция изнася основно стомана, пластмаса, превозни средства, електротехника, а Израел горива. Търговията беше частично спряна през април, когато турски самолети не бяха допуснати да доставят помощ за Газа.

"Като не допуска на пристанищата да се извършва внос и износ на стоки от Израел Ердоган нарушава редица споразумения. Точно така се държат диктаторите - не ги е грижа за интересите на народа, на бизнеса, не ги е грижа за международните търговски споразумения", допълни Израел Кац, министър на външните работи на Израел.

Отношенията между двете държави винаги са били на приливи и отливи - през 1949 година Турция става първата мюсюлманска държава, която признава Израел.

През 2010 година обаче късат дипломатическите си отношения заради смъртта на 10 пропалестински активисти, убити от израелските сили. Шест години по-късно отново подновяват връзки, но само след две години взаимно гонят посланиците си.

От началото на войната между Израел и Хамас турският президент Ердоган е сред най-яростните критици на действията на Нетаняху, сравни го с Хитлер и Сталин и го нарече "касапинът от Газа".

Израелският премиер не му остана длъжен и отвърна, че турският президент е последният човек, който има право да му говори за морал. Допълни, че Ердоган подкрепя "масовите убийци от Хамас" и сам извършва клане срещу кюрдите в собствената си държава.

 

Станете почитател на Класа