Графика на деня: COVID-19 сред ваксинирани и неваксинирани

Графика на деня: COVID-19 сред ваксинирани и неваксинирани
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.08.2021
  • Сподели:

Макар че американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) спряха да съобщава за случаите на Covid-19 след ваксиниране, които не завършват с хоспитализация, Министерството на здравните услуги на Уисконсин наскоро започна да публикува разбивката на новите случаи на  COVID-19 сред ваксинирани и неваксинирани хора.

 

И въпреки че цифрите са само моментна снимка на един щат и един месец (в случая юли), те дават представа за това как заразяването, хоспитализацията и смъртността се различават сред ваксинираните и неваксинираните.

 

През юли 2021 г. е имало около 125 случая на заразени сред 100 000 напълно ваксинирани жители на Уисконсин в сравнение с около 369 случая на 100 000 жители на щата, които не са напълно ваксинирани. 

 

При дял на ваксинация от около 50 процента в щата през юли това означава, че около 3 на всеки 4 нови случая са възникнали при неваксинирани хора. Това би направило ваксините срещу COVID-19 в щата 66% ефективни за предотвратяване на заразяване в реални условия срещу неваксинирани хора, тъй като за всеки трима неваксинирани жители, заразени с COVID-19, двама ваксинирани хора са били пощадени от заразата, като се приеме, че и двете групи са имали еднаква експозиция на вируса.

 

 

Що се отнася до хоспитализациите и смъртните случаи, разликите в резултатите за ваксинираните и неваксинираните хора са още по-големи. Около четири от пет хоспитализации при COVID-19 са настъпили при неваксинирани хора в Уисконсин, което води до ефективност на ваксината от 73 процента при предотвратяване на хоспитализациите. При предотвратяване на смъртта ваксините показват 91% ефективност, тъй като само един на дванадесет жители на щата, които се починали от COVID-19, е бил ваксиниран.

 

Ефикасността на ваксините срещу COVID-19 варира в различните проучвания, тъй като те не се извършват в лаборатория, а в реалния свят, където условията варират. Ефикасността се различава и в зависимост от популацията, на която е поставена ваксината, в допълнение към факта, че се очаква ефективността на ваксините срещу COVID-19 да намалява с времето и когато се изправя срещу коронавирусна мутация с високо вирусно натоварване като делта варианта. Обобщение на различни проучвания за ефикасност, повечето от които проведени малко след пълната ваксинация, може да се намери на уебсайта на CDC.

 

 

Бойчо Попов

Станете почитател на Класа