19 юни става федерален празник, празнуващ края на робството в САЩ

19 юни става федерален празник, празнуващ края на робството в САЩ
  • Публикация: 
  • Дата:  
    18.06.2021
  • Сподели:

САЩ официално ще признаят 19 юни, което отбелязва края на робството в Америка, като федерален празник, след като Джо Байдън подписа законопроект в четвъртък. 

 

На ликуваща церемония в Белия дом президентът подчерта необходимостта САЩ да се съобразяват със своята история, дори когато тази история е срамна.

 

„Великите нации не пренебрегват най-болезнените си моменти“, каза Байдън, преди да установи това, което ще бъде известно като Ден на националната независимост на 19 юни. „Великите нации не се отдалечават. Примиряваме се с грешките, които сме допуснали. И като си спомняме тези моменти, ние започваме да се лекуваме и да ставаме по-силни. 

 

Точно преди да подпише законопроекта, Байдън добави: „Аз съм президент само от няколко месеца, но мисля, че това ще ми се отрази като едно от най-големите отличия, които съм имал като президент.“

 

Камала Харис, който също присъстваше, отразява историческата същност на деня и присъствието на чернокожи депутати, които усърдно са работили за авансирането на законопроекта.

 

Харис, която е първата чернокожа жена, която е вицепрезидент, каза на хората от Белия дом за подписването на законопроекта: „Ние сме събрани тук в къща, построена от поробени хора. Ние сме на крачки от мястото, където президентът Ейбрахам Линкълн подписа Прокламацията за освобождаване.

 

„И ние сме тук, за да станем свидетели на това как президентът Джо Байдън определя юнинайсет като национален празник. Дойдохме далеч и трябва да стигнем далеч, но днес е ден на празнуване. "

 

 

Guardian, Првевод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа