Среща на върха в НАТО: лидерите заявяват, че Китай представлява риск за сигурността

Среща на върха в НАТО: лидерите заявяват, че Китай представлява риск за сигурността
  • Публикация: 
  • Дата:  
    15.06.2021
  • Сподели:

Лидерите на НАТО обявиха, че Китай представлява риск за сигурността на годишната си среща на върха в Брюксел, за първи път традиционно ориентираният към Русия военен съюз заяви, че трябва да отговори на нарастващата мощ на Пекин.

В заключителното комюнике, подписано от лидерите на 30-членния алианс по настояване на новата американска администрация, се казва, че „заявените амбиции и напористо поведение на Китай представляват системни предизвикателства пред международния ред, основан на правила“.

След срещата на върха Джо Байдън заяви, че САЩ имат „свещен ангажимент“ да се защитят на своите съюзници от НАТО в опит да успокоят остатъчната нервност след враждебността на Доналд Тръмп. Байдън каза, че колегите му на срещата на върха са знаели, че повечето американци са отдадени на демокрацията и че САЩ са „достойна, почтена нация“.

По въпроса за потенциалното членство на Украйна в НАТО Байдън каза, че руската окупация на Крим няма да бъде пречка, но че Украйна все още трябва да свърши работа по корупцията, преди да може да се присъедини към план за действие за членство.

„Зависи дали отговарят на критериите. Факт е, че те все още трябва да изчистят корупцията “, каза Байдън.

Лидерите на НАТО заявиха загрижеността си относно „политиките на принуда на Китай“ - очевидна препратка към репресиите срещу мюсюлманите-уйгури в Синдзян - разширяването на ядрения му арсенал и „честата липса на прозрачност и използване на дезинформация“.

Езикът, особено силен от забележките на Китай, съдържащи се в изявлението на Г-7, прието в неделя, е следствие от лобиране и натиск от страна на администрацията на Байдън, която се стреми да създаде противотежест на демократичните нации в отговор на нарастващата икономическа и военна мощ на Пекин.

Въпреки това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг настоя, че Китай „не е противник“, заявявайки, че вместо това възникващата стратегия е да се справи с „предизвикателствата“, поставени от Пекин, който „скоро ще бъде най-голямата икономика в света“ и „вече има вторият по големина бюджет за отбрана, най-големият флот ”.

В началото на срещата на върха Байдън каза, че има нарастващо признание, че НАТО е изправена пред нови предизвикателства. „Имаме Русия, която действа по начин, който не е в съответствие с това, което се надявахме а сега имаме и Китай.“

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа