Макконъл: „Малко вероятно“ Бих позволил на Байдън да запълни върховното съдебно място през 2024 г.

Макконъл: „Малко вероятно“ Бих позволил на Байдън да запълни върховното съдебно място през 2024 г.
  • Публикация: 
  • Дата:  
    15.06.2021
  • Сподели:

Лидерът на малцинството в Сената, Мич Макконъл, заяви в понеделник, че е „много малко вероятно“ той да позволи на Джо Байдън да попълни вакантното място на върховния съд, възникнало през 2024 г., годината на следващите президентски избори, ако републиканците възвърнат контрола над камарата.

„Мисля, че е малко вероятно - всъщност не, не мисля, че никоя партия, ако беше различна от президента, би потвърдила номиниран за върховен съд в средата на изборите“, каза Макконъл пред Хю Хюит, консервативен радио домакин.

Макконъл блокира Барак Обама да попълни вакантно място през 2016 г., отказвайки на Мерик Гарланд, сега генерален прокурор, дори изслушване, след като беше номиниран за мястото, освободено от смъртта на Антонин Скалия. 

Макконъл каза, че това е така, защото не трябва да седи ново правосъдие в изборната година - позиция, която той обърна с бързина през 2020 г., по повод смъртта на Рут Бадер Гинзбърг два месеца преди деня за гласуване. 

Гинсбърг, либерален лъв, беше заменен от консервативната Ейми Кони Барет, като наклони съда с 6-3 вдясно. Големи дела идват за права за аборт, контрол на оръжията, положителни действия и други. 

Тогава Макконел заяви и повтори на Хюит, че не трябва да седи ново правосъдие в избирателна година, когато Белият дом и Сенатът се контролират от различни партии. 

„Мисля, че в разгара на президентските избори - каза Макконъл, - ако имате Сенат от противоположната партия на президента, трябва да се върнете към 1880-те, за да откриете последния път, когато е била попълнена свободна позиция.

„Така че мисля, че е малко вероятно. Всъщност не, не мисля, че никоя партия, ако контролира, ако е различна от президента, ще потвърди кандидата за върховен съд в средата на изборите. Това, което беше различно през 2020 г., беше, че бяхме от същата партия като президента. И затова продължихме напред. "

Запитан какво би се случило, ако през 2023 г. се появи свободна длъжност с републиканци, контролиращи Сената, Макконъл каза: „Ще трябва да изчакаме и да видим какво ще стане.“

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа