Католическите епископи се разделят заради подкрепата на Байдън за правата на абортите

Католическите епископи се разделят заради подкрепата на Байдън за правата на абортите
  • Публикация: 
  • Дата:  
    12.06.2021
  • Сподели:

По някое време този уикенд Джо Байдън ще заеме мястото си сред хора, приближаващи се до олтара на католическа църква, за да се причасти.

 

Американският президент, благочестив католик, чиито речи редовно включват библейски препратки и който носи броеница, принадлежала на покойния му син, присъства на литургия всеки уикенд - във Вашингтон, родния му град Уилмингтън в Делауеър или където и да пътува. Ако традиционната неделна евхаристийна служба не е възможна поради неговия график, той ще получи тайнството в събота вечерта, както е позволено от Римокатолическата църква. 

 

„Това наистина е среща с Бог“, каза отец Кевин Гилеспи от Светата Троица във Вашингтон, църквата, която Байдън обикновено посещава в столицата, по-рано тази година. За Байдън този „свещен и съкровен момент“ е „дар, който засилва вярата му“ и „ние със сигурност го насърчаваме да подобри интимността си с Бог чрез Евхаристията“.

 

Но не всички в католическата църква в Америка са толкова запалени по причастието на Байдън. Следващата седмица национална онлайн среща на американските епископи ще обсъди дали президентът и други високопоставени политически фигури трябва да бъдат отказани в тайнствата заради позицията му относно правата на абортите. 

 

„Как може да каже, че е благочестив католик и прави тези неща, които противоречат на църковното учение?“ , попита миналия месец архиепископ Джоузеф Науман, председател на комисията на Американската конференция на католическите епископи (USCCB) по дейности, свързани с живота. Позицията на Байдън беше „тежко морално зло“, което представлява „уникален проблем“ за църквата, каза Науман.

 

Кардинал Реймънд Бърк, водещ консерватор и критик на папа Франциск, отиде по-далеч, заявявайки, че политиците, които „публично и упорито“ подкрепят аборта, са „отстъпници“, които не само трябва да имат забрана за причастие, но заслужават отлъчване.

 

На срещата си епископите ще разгледат документ, целящ да изясни позицията на църквата по отношение на Евхаристията, и ще решат дали да възложат допълнителна работа по обстоятелствата, при които тайнствата могат да бъдат отказани. Предложението се нуждае от подкрепата на най-малко две трети от 280-те епископи в USCCB - и повече от 60 вече поискаха спиране на всички дискусии, позовавайки се на разделения в рамките на конференцията. 

 

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа