Няма да има обща пресконференция след срещата на върха на Байдън-Путин

Няма да има обща пресконференция след срещата на върха на Байдън-Путин
  • Публикация: 
  • Дата:  
    12.06.2021
  • Сподели:

Джо Байдън ще изнесе самостоятелна пресконференция след срещата си следващата седмица с руския си колега Владимир Путин, заяви Белият дом.

Путин и Байдън ще се срещнат в Женева в сряда. Белият дом заяви, че Байдън ще предизвика атаки от изкупване, произтичащи от Русия, агресията на Москва срещу Украйна, затварянето на дисиденти и други проблеми, които дразнят отношенията.

Американски служител заяви, че срещата в Женева в сряда се очаква да бъде "откровена и ясна".

Но те добавиха: „Соловата пресконференция е подходящият формат, за да се комуникира ясно със свободната преса темите, повдигнати на срещата, както по отношение на областите, където можем да се съгласим, така и в областите, в които имаме значителни притеснения.

Белият дом заяви, че срещата ще включва "работна сесия и по-малка сесия", без да се посочват допълнителни подробности. 

От седмици Вашингтон настоява, че целта му е да направи отношенията между двете страни по-стабилни и предвидими.

Съвместната пресконференция, последвала срещата между предшественика на Байдън, Доналд Тръмп и Путин в Хелзинки през юли 2018 г., все още е свежа в паметта в САЩ.

Тръмп предизвика недоволство в собствения си лагер, като посочи, че приема думата на Путин над заключенията на собствените си разузнавателни агенции, че Русия не се намесва в президентската кампания за президент на САЩ през 2016 г.

В интервю преди срещата Путин заяви, че отношенията между САЩ и Русия са в най-ниската си точка от години. 

„Имаме двустранни отношения, които се влошиха до най-ниската си точка през последните години“, каза Путин, според превод на NBC на откъси от интервю, излъчено в петък.

Путин характеризира Тръмп като „необикновен индивид, талантлив човек“, но импулсивен и каза, че Байдън, като политик в кариерата, е „коренно различен“ от ”цветущия“ Тръмп. 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа