Amazon не успява да пребори разследването на своите индийски практики за продажба

Amazon не успява да пребори разследването на своите индийски практики за продажба
  • Публикация: 
  • Дата:  
    11.06.2021
  • Сподели:

Индийската комисия по конкуренция трябва да възобнови разследване на практиките на Amazon за продажба, което ще проучи 1 млрд. Британски лири годишно съвместно предприятие с тъста на милиардера на британския канцлер Риши Сунак.

 

Разследването, първоначално обявено през януари 2020 г., ще продължи, след като в петък индийски съд отхвърли молбите на Amazon и неговия съперник - собствеността на Walmart Flipkart - да отмени разследването си относно бизнес практиките на огромните американски търговци на дребно.

 

Един от най-големите продавачи на Amazon.in е компания, наречена Cloudtail, бизнес за приходи от 1 млрд. Паунда, който е 76% контролиран от богатите свекър на Sunak, семейство Мърти. Останалата четвърт от Cloudtail е собственост на Amazon.

 

Комисията по конкуренция на Индия (CCI) ще разглежда жалби от група търговци, че малките продавачи са изгонени от бизнеса, защото големите американски платформи предоставят преференциално третиране на „предпочитаните продавачи“.

 

Съгласно индийския закон за преките чуждестранни инвестиции на чуждестранните компании е забранено да управляват онлайн търговец на дребно, който държи инвентар и след това продава стоките директно на индийските потребители онлайн. Затова вместо това американските уебсайтове като Amazon.in се управляват като „пазар“, като индийските търговци продават своите продукти през сайта в замяна на заплащане на такса на американската компания. Дребните търговци твърдят, че са в неравностойно положение, тъй като американските платформи може да предпочитат няколко големи продавачи, включително Cloudtail.

 

Въпросът е политически чувствителен, тъй като има потенциал да разгневи милиони малки интернет търговци, които формират част от политическата база на индийския премиер Нарендра Моди.

 

Източник с познания за разследването на CCI потвърди, че Cloudtail е бил включен в широкообхватната жалба за антитръст. 

 

Сумит Агарвал, националният секретар на Конфедерацията на всички индийски търговци (CAIT), чийто филиал подава жалба до органите по конкуренция, заяви: „Чуждестранните компании, особено в сектора на електронната търговия, приемат Индия като бананова република, където законите , политиките и правилата нямат святост ... За съжаление те успешно нарушават закона и политиките, донасяйки много неблагоприятни условия на дребните търговци в страната. "

 

Търговският орган добави, че решението „напълно потвърждава позицията на CAIT, че бизнес моделът на Amazon и Flipkart се основава изцяло на нарушаване на политиката, правилата и други закони за ПЧИ и следователно, без да губи повече време, CCI трябва незабавно да започне разследването си“. 

 

След като регулаторът обяви разследването си миналата година, американските компании отрекоха неправомерни действия и съдът затвори разследването.

 

В петък обаче съдията PS Dinesh Kumar от висшия съд в южната част на щата Карнатака заяви, че отхвърля петициите на Amazon и Flipkart, и им отказва допълнително облекчение, като ефективно проправя пътя за рестартиране на разследването.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа