Прекратяване на всички правни бариери пред аборта, казват водещи европейски политици

Прекратяване на всички правни бариери пред аборта, казват водещи европейски политици
  • Публикация: 
  • Дата:  
    09.06.2021
  • Сподели:

Правителствени министри от пет европейски държави, включително министър-председателят на Белгия Александър де Кроо, са сред 29 политици, здравни служители и активисти за правата на жените, подписали отворено писмо, призоваващо за премахване на всички законови бариери пред аборта.

 

В писмото, подписано от министрите на половете и равенството от Франция, Канада и Норвегия, и от министрите за международно развитие от Швеция и Холандия се посочва, че правото на жените на безопасен, легален аборт се нарушава от дезинформация и атаки срещу услугите. Той призовава за повторно отваряне на клиники за аборти, затворени по време на пандемията.    

 

Подписалите казват, че абортът трябва да се разглежда като основна здравна услуга и призовават за глобална кампания „на фактическа и безпристрастна информация“, така че жените и момичетата да знаят правата си и да разбират възможностите си.

 

Публикувано от движението SheDecides в сряда, писмото призовава за прекратяване на задължителното консултиране за аборти, за прилагане на предстоящите ревизирани насоки на Световната здравна организация и за мифепристон, наркотикът, предизвикващ аборт, да бъде одобрен за употреба в страни, където е все още не е на разположение. 

 

„Нито една жена не бива да бъде принуждавана да носи нежелана бременност до срока; и никоя жена не трябва да умира поради бременност или раждане. Основата на справедлив и равен свят за жените и момичетата в цялото им многообразие е правото да решават собствените си тела. Всяка жена навсякъде има право на безопасен, легален аборт, здравеопазване на майките и акушерството, цялостно сексуално образование и контрацепция “, се казва в писмото. 

 

„Но в момента по целия свят на жените и момичетата рутинно се отказва пълен достъп до техните сексуални и репродуктивни права и свободи. Непропорционалното въздействие на пандемията Covid-19, особено върху икономическото овластяване на жените и засиленото сексуално и основано на пола насилие, прави необходимостта от осигуряване на равенството между половете по-належаща от всякога. "

 

Устройствата за борба с абортите често са "оглавявани от добре финансирани, добре организирани лобистки групи" по целия свят, продължава писмото. 

 

„Най-видимият им авангард са протестиращите, които стоят пред клиниките, сплашвайки и тормозейки жени и момичета, търсещи основни здравни услуги. Но те работят и зад кулисите, като работят с групи за борба с абортите и политици, за да разпространяват дезинформация и да налагат смразяващ ефект върху правата на жените. " 

 

В писмото се добавя: „Като водим кампания за премахване на законовите бариери и защита на абортите като основна здравна услуга, можем да предотвратим опасни аборти, да спасим живота на жените и да се приближим към постигане на равенство между половете.“ 

 

Движението SheDecides стартира през 2017 г. от Лилиан Плумен, бивш министър на търговията на Нидерландия и подписала писмото, в отговор на съкращенията в репродуктивното здраве на администрацията на Тръмп.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа