25-те най-богати американци са платили „реална данъчна ставка“ от 3,4%

25-те най-богати американци са платили „реална данъчна ставка“ от 3,4%
  • Публикация: 
  • Дата:  
    09.06.2021
  • Сподели:

25-те най-богати американци, включително Джеф Безос, Уорън Бъфет и Илон Мъск, са платили „истинска данъчна ставка“ от само 3,4% между 2014 и 2018 г., според разследване на ProPublica, въпреки че общата им нетна стойност се е увеличила с над 400 млрд. Долара в същия период.

Докладът на организацията с нестопанска цел разкрива данъчната система на САЩ, тъй като неравенството в доходите и богатството продължава да се разширява.

ProPublica използва данните на Службата за вътрешни приходи, за да се потопи в данъчните декларации на някои от най-богатите и известни хора в Америка. Той установи, че през 2007 г. Безос, основателят на Amazon и вече милиардер, не плаща федерални данъци. През 2011 г., когато имаше нетна стойност от 18 млрд. Долара, той отново не можеше да плаща федерални данъци - и дори получи данъчен кредит от 4000 долара за децата си.

Миналата година нетната стойност на Безос достигна 200 млрд. Долара. 

ProPublica създаде така наречената „истинска данъчна ставка“ за най-богатите 25 американци, като сравнява федералния данък върху доходите, платен между 2014 и 2018 г., с това как тяхната нетна стойност се увеличава в добре разглеждания списък на богатите на Forbes за същия период.

„Резултатите са ясни“, пише ProPublica. „Според Forbes тези 25 души видяха, че тяхната стойност се е повишила с общо 401 млрд. Долара от 2014 до 2018 г.

„Те са платили общо 13,6 млрд. Долара федерални данъци върху доходите през тези пет години, показват данните на IRS. Това е зашеметяваща сума, но тя възлиза на истинска данъчна ставка от само 3,4%. "

За разлика от това средното американско домакинство плаща 14% федерални данъци, съобщава ProPublica. Най-високата ставка на данъка върху доходите е 37% за доходи над 523 600 щатски долара за единични файлове, след като Доналд Тръмп е намалил от 39,6%.

ProPublica установи, че Бъфет, основател на инвестиционната компания Berkshire Hathaway, е платил 23,7 млн. Долара данъци от 2014 до 2018 г. при общ отчетен доход от 125 млн. Долара. Но богатството на Бъфет нарасна с 24,3 млрд. Долара, което означава, че той имаше „истинска данъчна ставка“ от 0,1%.

Богатството на Безос е нараснало с 99 млрд. Долара за четиригодишния период, но той е платил истинска данъчна ставка от 0,98%, според ProPublica. Мъск и Майкъл Блумбърг плащат съответно 3,27% и 1,3%.

Милиардерите не са обвинени в незаконна дейност. Но ставките излагат провалите на американското данъчно законодателство да налагат увеличение на богатството, получено от активи, по начина, по който заплатите - основният източник на доходи за повечето американци - се облагат с данъци.

„Американските милиардери се възползват от стратегии за избягване на данъци извън обсега на обикновените хора“, съобщи ProPublica. „Богатството им произтича от стремително нарастващата стойност на техните активи, като акции и имущество. Тези печалби не се определят от американското законодателство като облагаем доход, освен ако и докато милиардерите не продадат. "

ProPublica не разкри как е получила информацията от IRS. Според него репортерите са прекарали месеци в анализ на данните и ще публикуват още доклади. 

Безос, най-богатият човек в света, „отказа да получава въпроси“, каза ProPublica.

Мъск, който според Forbes оценява на стойност 151 млрд. Долара, първо беше отговорил на запитване „с единичен препинателен знак:„? “, Каза ProPublica и добави, че не е отговорил на допълнителни запитвания.

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа