Защо Ким Чен-ун обяви война на жаргона, дънките и чуждите филми

Защо Ким Чен-ун обяви война на жаргона, дънките и чуждите филми
  • Публикация: 
  • Дата:  
    07.06.2021
  • Сподели:

Северна Корея наскоро въведе обширен нов закон, който се стреми да премахне всякакъв вид чуждестранно влияние - строго наказвайки всеки, заловен с чужди филми, облекло или дори използващ жаргон. Но защо? 

 

Юн Ми-со казва, че е била на 11, когато за пръв път е видяла мъж, екзекутиран за това, че е заловен с южнокорейска драма.

 

Целият ѝ квартал е бил нареден да гледа.

 

"Ако не го направите, това ще бъде класифицирано като предателство", каза тя пред Би Би Си от дома си в Сеул.

 

Севернокорейските пазачи се уверяваха, че всички знаят, че наказанието за контрабанда на незаконни видеоклипове е смърт. 

 

"Имам силен спомен за мъжа, който беше със завързани очи, все още виждам как сълзите му текат. Това беше травмиращо за мен. Превръзката на очите беше изцяло обляно в сълзите му.

 

"Сложиха го на кол и го вързаха, след което го застреляха." 

 

Представете си, че сте в постоянно състояние на заключване без интернет, социални медии и само няколко контролирани от държавата телевизионни канали, предназначени да ви кажат това, което лидерите на страната искат да чуете - това е животът в Северна Корея.

 

И сега нейният лидер Ким Чен-Ун се задържа допълнително, въвеждайки нов широк закон срещу това, което режимът описва като "реакционна мисъл".

 

Всеки, който е заловен с големи количества медии от Южна Корея, САЩ или Япония, сега е изправен пред смъртно наказание. Хванатите да гледат затворнически лагер в продължение на 15 години.

 

И не става въпрос само за това, което хората гледат.

 

Наскоро Ким написа писмо в държавните медии, призовавайки Младежката лига на страната да предприеме мерки срещу "неприятното, индивидуалистично, антисоциалистическо поведение" сред младите хора. Той иска да спре чуждата реч, прическите и дрехите, които той определи като "опасни отрови". 

 

Daily NK, онлайн издание в Сеул с източници в Северна Корея, съобщава, че трима тийнейджъри са били изпратени в превъзпитателен лагер, за това че са се подстригали като K-pop идоли и подгънали панталоните си над глезените си. BBC не може да потвърди тази история.

 

Всичко това е така, защото Ким е във война, която не включва ядрени оръжия или ракети.

 

Анализатори твърдят, че той се опитва да спре външната информация да достига до хората в Северна Корея, тъй като животът в страната става все по-труден. 

 

Смята се, че милиони хора гладуват. Г-н Ким иска да гарантира, че те все още се хранят с внимателно изработената пропаганда на държавата, вместо да виждат живота според лъскавите K-драми, разположени на юг от границата в Сеул, един от най-богатите градове в Азия.

 

Страната е била откъсната от външния свят повече от всякога, след като миналата година запечата границата си в отговор на пандемията. Жизненоважните доставки и търговията от съседен Китай почти спряха. Въпреки че някои доставки започват да преминават, вносът все още е ограничен.

 

Тази самоналожена изолация изостри и без това пропадащата икономика, където парите се вливат в ядрените амбиции на режима. По-рано тази година самият г-н Ким призна, че хората му са изправени пред "най-тежката ситуация, която трябва да преодолеем".

 

 

BBC, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа