CDU на Ангела Меркел побеждава крайната десница на ключови избори в Германия

CDU на Ангела Меркел побеждава крайната десница на ключови избори в Германия
  • Публикация: 
  • Дата:  
    07.06.2021
  • Сподели:

Християндемократическият съюз (ХДС) на Ангела Меркел се пребори с предизвикателство от крайната десница в държавни избори в неделя, разглеждани като последното голямо изпитание за германските политически партии преди национален вот през септември, който ще сложи край на 16те години на канцлера над германската политика. 

 

ХДС, чийто настоящ лидер Армин Лашет ще се бори за висшата длъжност през септември, подобри резултатите си за 2017 г., за да спечели 37% от гласовете в източната част на страната, според обществената телевизия ARD рано в понеделник. Райнер Хаселов, държавният премиер, каза, че резултатът символизира „ясно разграничение срещу крайната десница“.

 

Националистическата партия Алтернатива за Германия (АЗГ) се нареди на второ място с 21%, но с недостатъчен резултат в светлината на някои социологически проучвания, които предполагаха, че крайната десница ще оспори ХДС за първото място.

 

Президентът на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер изрази облекчението си в разочароващата нощ на АЗГ, като нарече резултата „победа за демокрацията“.

 

Управляван през последните пет години от „кенийска коалиция“ между ХДС, Социалдемократическата партия (СДП) и Зелените, Haseloff може, през следващия изборен мандат, да премине към споразумение за споделяне на властта със СДП и про-бизнеса Свободна демократическа партия (ФДП) - известна като „германска коалиция“, след цветовете на националното знаме - или съюз „Ямайка“ с ФДП и Зелените.

 

След поредица отрезвяващи резултати на държавните избори тази пролет, резултатът от неделя възлиза на „почти нещо като завръщане“ за консерваторите на Меркел, пише Der Spiegel. Генералният секретар на ХДС Пол Зиемиак определи резултата от гласуването в неделя като „сензационно добър резултат“

 

Лашет отхвърли всякаква форма на споразумение за споделяне на властта с АЗГ в навечерието на гласуването, заявявайки, че "защитната стена" на неговата партия срещу крайната десница ще остане твърда.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа