Джо Байдън нарежда на американското разузнаване да засили усилията за проучване на произхода на Ковид

Джо Байдън нарежда на американското разузнаване да засили усилията за проучване на произхода на Ковид
  • Публикация: 
  • Дата:  
    27.05.2021
  • Сподели:

Президентът също така призовава разузнавателната общност на САЩ да проучи малко вероятната вероятност произходът на вируса да се проследи в китайската лаборатория.

 

Джо Байдън разпореди на разузнавателната общност на САЩ да засили усилията си за проучване на произхода на коронавируса, като добави, че ще продължи да настоява Китай да участва в пълно разследване. 

 

Президентът заяви, че е получил доклад по-рано този месец с „най-актуалния анализ на произхода на Covid-19“, но е поискал разузнавателните агенции да „удвоят“ усилията си за определяне на „окончателен извод“ за това как вирусът се е предал за първи път при хората.

 

„Сега помолих разузнавателната общност да удвои усилията си за събиране и анализ на информация, която може да ни доближи до окончателно заключение, и да ми докладва след 90 дни. Като част от този доклад поисках области за допълнителни разследвания, които може да са необходими, включително конкретни въпроси за Китай “, каза Байдън в изявление в сряда. 

 

Новият коронавирус е открит за първи път в китайския град Ухан в края на 2019 г. и оттогава се е разпространил по целия свят, убивайки почти 3,5 милиона души и заразявайки почти 168 милиона, според Джонс Хопкинс. 

 

Много неща остават неизвестни за произхода му и Китай е чувствителен по отношение на всяко предложение, че са би могли да направят повече в ранните етапи на пандемията, за да я предотвратят.

 

Искането на Байдън включваше искане от американската разузнавателна общност да проучи вероятната вероятност произходът на вируса да бъде проследен в китайската лаборатория. След месеци на минимизиране на възможността като гранична теория, администрацията на Байдън реагира както на вътрешните, така и на геополитическите опасения за оказване на натиск върху Китай да бъде прозрачен за избухването.

 

Републиканците, включително бившият президент Доналд Тръмп, пропагандираха теорията, че вирусът е възникнал в резултат на лабораторна авария, а не естествено чрез човешки контакт със заразено животно. 

 

Искането на Байдън идва дни след като Wall Street Journal оповести новината за неразкрит преди това доклад на американското разузнаване за трима изследователи от Ухан, хоспитализирани със симптоми, подобни на коронавирус през ноември 2019 г. Докладът засили обществените спекулации, че вирусът е започнал да се разпространява в резултат на лаборатория злополука. 

 

В изявлението си Байдън каза, че по-голямата част от разузнавателната общност на САЩ се е „обединила“ около тези два вероятни сценарии, но „не вярва, че има достатъчно информация, за да се оцени един по-вероятно от другия“. Той разкри, че две от 18-те разузнавателни агенции се навеждат към връзката с животните, а „една повече към лабораторната теория“, добавяйки, „всяка с ниска или умерена увереност“.

 

Байдън е насочил американските национални лаборатории да подпомагат разследването и призова Китай да си сътрудничи с международни разследвания за произхода на пандемията. Байдън каза, че също е помолил разузнавателната общност да информира Конгреса за работата му по този въпрос.

 

„Съединените щати също ще продължат да работят със съмишленици по целия свят, за да притиснат Китай да участва в пълно, прозрачно, основано на факти международно разследване и да осигури достъп до всички съответни данни и доказателства“, каза той. 



Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа