Въпрос на време “: външният министър на Нова Зеландия предупреждава, че може да настъпи„ буря “в Китай

Въпрос на време “: външният министър на Нова Зеландия предупреждава, че може да настъпи„ буря “в Китай
  • Публикация: 
  • Дата:  
    25.05.2021
  • Сподели:

Нова Зеландия може да се окаже в основата на „бурята“ на гнева от Китай, предупреди външният министър Наная Махута, заявявайки, че износителите трябва да се диверсифицират, за да гарантират, че могат да оцелеят при влошени отношения с Пекин.

 

Коментарите на Махута идват, когато правителството на Нова Зеландия е изправено пред нарастващ натиск да заеме по-твърда позиция по отношение на нарушенията на човешките права и репресиите от Китай, поставяйки прожекторите върху потенциалните последици за страните, провокиращи гнева на Пекин. 

 

Съседна Австралия е в задълбочаваща се търговска война с Китай, която Махута сравни с това, че е в центъра на буря - такава, която лесно може да погълне Нова Зеландия.

 

„Не можем да игнорираме, очевидно, какво се случва в Австралия с отношенията им с Китай. И ако те са близо до окото на бурята, трябва да се запитаме - може да е само въпрос на време бурята да се приближи до нас “, каза тя пред Guardian.

 

Това беше една от по-откровените дискусии на министъра относно уязвимостта на търговската зависимост на Нова Зеландия от Китай - и ясна директива към местните износители, че те трябва да се стремят да преразпределят някои от тези яйца в други кошници.

 

„Сигналът, който изпращам към износителите, е, че те трябва да помислят за диверсификация в този контекст - Covid-19, разширяване на взаимоотношенията в нашия регион и буферните аспекти на това дали нещо важно се е случило с Китай. Ще могат ли да издържат на въздействието? “ тя попита. Китай представлява над 33 млрд. Долара от общата търговия на Нова Зеландия и почти 30% от износа.

 

Нова Зеландия се опитва да извърви трудни канали с Китай: поддържане на силни търговски отношения, като в същото време създава пространство за критикуване на нарушения на правата на човека и международното право. През изминалата година тази позиция става все по-трудна за поддържане.

 

Страната е под натиск да заеме по-силна морална позиция по въпросите на правата на човека в и около Китай. Групите за защита на човешките права определят масовите нарушения на правата на човека в Синдзян, включително затварянето на повече от милион души в лагери за интерниране и превъзпитание, принудителен труд, масова стерилизация на жени и ограничения върху религията, културата и езика като културен геноцид.

 

Репресиите срещу демократичните активисти в Хонконг продължават: операция за събиране на десетки продемократични политици и активисти през март означава, че много ключови гласове на несъгласие сега са в ареста или затвора. По-рано този месец премиерът Джасинда Ардерн заяви, че различията между Нова Зеландия и Китай стават „по-трудни за примиряване“.

 

Нова Зеландия публикува изявления, в които изразява „сериозна загриженост“ за действията на Китай както в Синцзян, така и в Хонконг, но тези изявления са склонни да бъдат по-меки от тези на дългогодишните му съюзници в мрежата „Пет очи“, Великобритания, САЩ, Канада и Австралия. 

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

 

 










Станете почитател на Класа