ЕС налага нови икономически санкции срещу Беларус заради „отвлечения“ полет

ЕС налага нови икономически санкции срещу Беларус заради „отвлечения“ полет
  • Публикация: 
  • Дата:  
    25.05.2021
  • Сподели:

Лидерите на ЕС приложиха нови икономически санкции срещу Беларус и наказателни мерки срещу националната си авиокомпания, тъй като дисидент, взет от „отвлечен“ полет на Ryanair, бе дефилирал в телевизионните новини на страната, очевидно признал за престъпления срещу държавата. 

 

В комюнике на върха, бързо договорено в Брюксел в понеделник вечерта, 27-те държавни и правителствени ръководители на ЕС осъдиха принудителното кацане на полет FR4978 в Минск и призоваха за незабавно освобождаване на опозиционния блогър Роман Протасевич и неговата руска приятелка София Сапега. 

 

Късно в понеделник Джо Байдън осъди „с най-силните възможни условия“ операцията по арестуването на Протасевич, като я нарече „пряко оскърбление на международните норми“ и призова за освобождаването му. Той приветства санкциите на ЕС, като добави, че екипът му преценява „подходящите варианти“.

 

По-рано съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан говори с белоруския лидер на демократичната опозиция Святлана Цихановская за „наглото и опасно основание“ на полета на Rtanair на Протасевич и я увери в подкрепата на САЩ за демокрацията, правата на човека и основните свободи в страната.

 

Съливан също е „изразил нашата силна загриженост“ относно действията на Беларус със своя колега от Кремъл, според прессекретаря на Белия дом на САЩ Джен Псаки. 

 

Изявлението на ЕС се появи малко след пускането на видео, в което Протасевич отрече съобщенията, че е страдал от здравословни проблеми след ареста си в столицата на Беларус и заяви, че признава, че подбужда към масови безредици, обвинение, което предвижда максимална присъда от 15 години затвор. Видеото, което изглежда е заснето от полицията, е първата поява на Протасевич след ареста му. 

 

Баща му Дмитрий Протасевич каза, че видео коментарите в понеделник изглежда са резултат от принуда. „Вероятно носът му е счупен, защото формата му се е променила и върху него има много пудра. Цялата лява част на лицето му има пудра ”, каза Дмитрий Протасевич в интервю за Ройтерс в интервю на руски късно в понеделник от Вроцлав, Полша, където живеят той и съпругата му.

 

„Това не са неговите думи, не е неговата интонация на речта. Той се държи много сдържано и виждате, че е нервен ”, каза Протасевич за сина си. „И това не е кутията му цигари на масата - той не ги пуши. Затова мисля, че е бил принуден. "

Бащата добавя: „Синът ми не може да признае, че е създал масовите безредици, защото просто не е направил подобно нещо.“

 

Във видеото Протасевич, който беше облечен в черна качулка и седна до кутия цигари, заяви: „Мога да заявя, че нямам проблеми със здравето си, нито със сърцето си, нито с други органи. [Полицейските] служители се отнасят с мен абсолютно коректно и съгласно закона. В момента продължавам да си сътруднича с разследването и давам признание за организацията на масови арести в град Минск. "

 

Опозиционният журналист изглежда имаше синини над дясното око. Преди това той не е заявявал, че планира да признае обвиненията срещу него, а няколко журналисти, които го познават, са казали, че вярват, че е под принуда.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров











Станете почитател на Класа