Планината Нийрагонго: Изригването на вулкан в ДР Конго оставя хората без дом

Планината Нийрагонго: Изригването на вулкан в ДР Конго оставя хората без дом
  • Публикация: 
  • Дата:  
    24.05.2021
  • Сподели:

Жителите на Демократична република Конго се върнаха в разрушени къщи след изригването на голям вулкан, като много от тях търсят изчезнали близки.

 

Планината Нийрагонго превърна небето в червено и изхвърли река лава в събота, но спря до Гома, двумилионен град точно на юг от вулкана. 

 

Потвърдени са поне 15 смъртни случая, но броят им вероятно ще нарасне, когато служителите достигнат до най-тежко засегнатите райони.

 

Девет от жертвите загинаха в пътнотранспортно произшествие, докато хората бягаха.

 

Четирима други бяха убити при опит да избягат от затвора, докато двама бяха изгорени до смърт, заяви говорителят на правителството Патрик Муяя в неделя. 

 

Страхуват се, че над 170 деца са изчезнали, а 150 други са били отделени от семействата си, според Юницеф, според която ще бъдат създадени центрове за подпомагане на непридружени непълнолетни. 

 

Лавата спря край квартал Бухене, в покрайнините на Гома, погребайки стотици къщи и дори големи сгради. Усилията за възстановяване вероятно ще отнемат месеци. 

 

"Всички къщи в квартал Бухене са изгорени", каза Инокентий Бахала Шамаву пред Агенция Асошиейтед прес. 

 

Лавата също пресича една магистрала, свързваща Гома с град Бени, прекъсвайки ключов път за помощ и доставка. Летището на града обаче е недокоснато, въпреки по-ранните съобщения, че е било засегнато. 

 

Но сеизмичните трусове се усетиха в последствие, каза г-н Муяя. „На хората се препоръчва да останат бдителни, да избягват несъществени пътувания и да следват указанията“, написа той в туитър. 

 

Вулканът, разположен на 10 км от Гома, изригна за последно през 2002 г., убивайки 250 души и правейки 120 000 без дом. 

 

Жителите започнаха да напускат къщите си още преди правителството да обяви план за евакуация. През нощта се виждаха тълпи, които бягаха пеша с матраци и други вещи. 

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров










Станете почитател на Класа