Учени: Кокошките се изчервяват в зависимост от емоциите си

Учени: Кокошките се изчервяват в зависимост от емоциите си
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.04.2024
  • Сподели:

Екип от изследователи от Френския национален институт по земеделие, храни и околна среда (INRAE) откри, че кокошките могат да се изчервяват в зависимост от емоциите си, предаде АФП, цитирана от БТА.

Според учените това откритие дава нов начин за оценка на благосъстоянието на животните.

Проучването е публикувано в списание Applied Animal Behaviour Science.

Изследването е направено с помощта на софтуер за визуализация и 18 000 изображения на шест кокошки, порода Съсекс. Те са изучавани от всеки ъгъл в продължение на три седмици. По този начин учените успяват да разграничат нюансите на зачервяване.

Кокошките почервеняват, например, когато видят червеи в брашно. Но също така и когато са подложени на негативно преживяване. В състояние на покой кожата им изглежда много по-светла.

Въз основа на тези констатации изследователският екип изолира 13 кокошки и ги приучава към присъствието на човек в продължение на пет седмици. Установява се, че в тази ситуация пернатите животни имат по-светло лице. Това означава, че в присъствието на човешко същество кокошките са в „по-спокойно състояние“.

Проучването дава възможности за изследователския екип да изучи връзката между това зачервяване и други състояния на кокошките, като например движението на перата на главите им.

Учените биха искали също така да разберат възможните значения на това изчервяване между пернатите животни, особено при проява на доминиране или подчинение.

 
 

Станете почитател на Класа