Таланти свързват България и Унгария

Таланти свързват България и Унгария
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.04.2024
  • Сподели:

Над 100 участници от страната събра в Шумен XXIX издание на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература. В неделя най-добрите бяха отличени от авторитетно жури, под председателството на проф. д-р Пенко Господинов. 

 

 

 

 

 

Тазгодишното издание на конкурса бе посветено на 95 години от рождението на унгарския писател Имре Кертес и на 115 години от рождението на българския поет Никола Вапцаров. Засилен интерес от ученици и по-слаб от студенти отчетоха организаторите от Община Шумен и Институт Лист - Унгарски културен институт в София. Неговият директор г-жа Сандра Мишкеди обяви, че за нея, като унгарска гражданка, е било много мило да чуе родна проза и стихове. Тя благодари сърдечно на участниците и тези, които са ги подготвили и подкрепили да се изявят на сцена.

Най-голямата награда е любовта ви към изкуството, обърна се към изпълнителите, проф. Пенко Господинов, председател на журито, което раздаде над 40 награди, но не присъди голямата награда „Владимир Трандафилов“. 

Някои от участниците заслужиха по две отличия, като Николай Попов от школа "Палечко" във Варна. Второкласникът се класира и в своята възрастова група, забелязан беше и от фирма спонсор.

 

 

 

Две награди - специалната "Иван Поповски" и екскурзия до Дебрецен от тамошната община и театър, заслужи и втори варненец Михо Колев, който тази година ще кандидатства в театралната академия.

Наградата на посланика на Унгария отиде при учениците от VI Основно училище "Еньо Марковски" в  Шумен Александра Христова, Лара Мехмед, Ерен Кълъч, Йоана Василева. 

Най-малкият участник тази година беше 5-годишната Михаела Трифонова от ДГ "Златна рибка", която зарадва публиката с прекрасно изпълнение на "Приказка за парцалената кукла" и "Врабчова сговорна дружина".

Станете почитател на Класа