Плетените дивани на Патрисия Уркиола прераждат класиката

Долорес Витанова

За първи път в България световноизвестната испанска дизайнерка Патрисия Уркиола представя своите мебели уникати. Изящната й колекция B&B OUT DOOR е изложена в столичния магазин Senzа на „Денкоглу“ 34 и й е част от фестивала Sofia Desing Week. До петък всички почитатели на красотата ще имат възможност да видят невероятните произведения на изкуството, а за тези, които пожелаят да ги притежават, добрата новина е, че могат да ги купят. Цените са различни, но варират от 1700 лева за плетен стол до 20 хиляди лева за ансамбъл от мебели.
Харизматичната испанка работи с най-големите европейски производители, а нейната запазена марка са женственият стил, изтънчените детайли и богатите орнаменти. В настоящата колекция тя развива идеята за удобство както вътре, така и извън затвореното жилищно пространство. Като вдъхновение са послужили източните култури, а дизайнът е едновременно носталгичен и авангарден. Със своите уникални предложения Патрисия Уркиола дава ново значение на понятията класика, интимност, неформалност. Отражение на това са нейните меки и вълнообразни столове и кресла.
Canasta е едната от линиите на представената колекция, която слага началото на експериментите на B&B и Патрисия Уркиола. Дизайнерката, вдъхновена от красотата на оплетките, създава красиви и удобни мебели с нетрадиционни и запомнящи се форми. Те са изработени от изкуствен полимерен материал с UV защита. Canasta включва кресла с висока и ниска облегалка, шезлонг, кръгъл правоъгълен диван, основна и помощни масички.
Crinoline е втората съвместна стъпка на B&B Italia и Патрисия Уркиола в света на оплетките. Тази линия черпи вдъхновение от филипинските майстори на плетени мебели, като отново естествените тропически видове са заменени с полимерни материали с UV защита. Уркиола е подходила нетрадиционно и експериментаторски, като е успяла, от една страна, да запази традициите на екзотичните майстори, а от друга - да създаде нещо ново, с изключително съвременно звучене.
Цветовете, в които се предлагат мебелите, максимално ги доближават до вида им, ако са изработени от естествени материали. Серията Crinoline включва кресла с ниска и висока облегалка. Ексцентричната форма и материалите, от които са изработени, ги превръщат във функционален акцент за откритите пространства на дома.
Патрисия Уркиола е родена в Овиедо, Испания, завършила е архитектура в Мадрид, сега има собствено дизайнерско студио в Милано. Получава образованието си във факултет по архитектура на Мадридската политехника, където се дипломира през 1989 година. Две години е асистент лектор в курса, воден от Акиле Кастилиони и Еудженио Бетинели в Миланската политехника и Националното висше училище за индустриален дизайн (E.N.S.C.I.) в Париж. До 1996 г. е в изследователския отдел на италианска фабрика за моделни мебели Da Padova и заедно с Вико Маджистрети създава продуктите Flower, Loom sofa, Chaise и Chaise Longue. Заедно с архитектите Де Ренцио и Рамерио и с тях участва в проектирането и дизайна на изложбени зали, ресторанти и магазини. Ръководи студиото Lissoni Associati design group, което работи за големи компании като Alessi, Antares, Artelano, Boffi, Cappellini, Cassina, Flos, Kartell и други. В същото време създава и самостоятелни колекции за B&B, Bosa, De Vecchi too, Fasem, Kartell, Liv’it, Mdf, Molteni & C., Moroso и Tronconi.


Нейни произведения са избрани за изложбата италиански „Дизайн 2001” година и за Международния годишник на дизайна 1999 и 2001 година. През 2001 година Уркиола е председател на журито на 19-те CDIM Design Award и лектор на академията Domus.
Нейното кредо е: "Идеалният дом не съществува в действителност. Той е само в нашето въображение. Дизайнът не се стреми да създаде идеален дом, а се опитва да улови "идеалния момент".“



Станете почитател на Класа