Елена Йончева: ДПС има воля за промени, с техните евродепутати мислим в една посока

Елена Йончева: ДПС има воля за промени, с техните евродепутати мислим в една посока
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.04.2024
  • Сподели:

Последните години се борих много активно срещу целия модел в България, който не предоставяше медийна свобода, върховенство на закона, водих много тежка битка с ГЕРБ и промените, които инициирах тук (в Европейския парламент - бел.ред.), са в резултат на тази битка. Това коментира пред журналисти в Европейския парламент в Страсбург евродепутатът Елена Йончева. Очевидно, за да успеем да има някакви промени в България, трябват закони. Като не може да ги направим от България, трябва да дойдат от Европа, каза Йончева. Според нея ДПС има воля за такива промени. „Работя с техните евродепутати и виждам, че по теми, по които винаги сме работили, мислим в една посока и те са част от едно много голямо и авторитетно европейско семейство, с които винаги сме работили тук“, обясни тя, съобщава спец. пратеникът на БТА в Страсбург Николай Трифонов.

Областният съвет на ДПС в Благоевград номинира Елена Йончева за евродепутат от гражданската квота.По-рано днес председателят на партията Делян Пеевски каза, челично е поканил Йончева и тя все още не е дала съгласието си.

Йончева посочи, че с евродепутатите от ДПС работи отдавна. С Илхан Кючюк сме работили по темата Шенген и Пакта за миграция, знам какви са им позициите и съм работила по всички теми, които засягат България, каза още евродепутатът. „Всички работим за България, когато сме тук, ние се обединяваме за български каузи, за законопроекти, които имат полза за България, за Шенген се обединихме“, добави тя. Когато получих предложението за номинация, казах, че винаги публично съм споделяла, че ще приема тази подкрепа, която ми позволи да продължава това, което вече правя в ЕП, обясни евродепутатът.

Едно журналистическо разследване или просто вдигане на поредния скандал в България не променя ситуацията. Трябват европейски закони, които да са ефективни и да има проследяване как се прилагат в България. Ако не се прилагат както трябва, да се променят, коментира тя.

В БСП също има политик, който е сред санкционираните по глобалния закон „Магнитски“ на САЩ и това не ми е попречило да бъда докладчик по антикорупционния закон, нито да работя над медийния акт, отговори Йончева на въпрос, свързан с това, че председателят на ДПС Делян Пеевски е сред санкционираните по "Магнитски". Елена Йончева обясни, че "Магнитски" няма юридическа правна сила в ЕС и България. Има друг такъв европейски санкционен списък, в който има 67 физически лица, но няма българи в него, добави тя.

Не съм правила компромиси нито в журналистиката, нито политиката, заяви Елена Йончева. Тя обясни, че ако има свободата да отстоява важните теми за България, приема номинацията.

Ще има механизъм, по който всеки журналист, който се чувства цензуриран или притиснат по някакъв начин от своя редактор или собственик, ще може да се обърне към Медиен борд, който все още не е ясно кога ще заработи, обясни Йончева по поводЕвропейския акт за свобода на медиите.  В средата на март т.г. евродепутатите дадоха „зелена светлина“ за ново законодателство в защита на журналистите и медиите в ЕС от политическа или икономическа намеса. Според него държавите членки ще бъдат задължени да защитават независимостта на медиите, а всички форми на намеса в редакционните решения ще бъдат забранени.

Там решенията се взимат с мнозинство, Медийният борд има консултативни функции, не може да наложи каквото и да е на дадена държава. Ако един журналист се чувства цензуриран, може да си потърси правата в съответните европейски институции, коментира Йончева. Медийният борд трябва да бъде създаден в следващите две години, защото трябва да бъдат създадени структури и организация, добави тя.

Единственият начин да се преборим с дезинформацията и пропагандата не е като цензурираме различни платформи, а да се инвестира в качествена журналистика, така че хората да знаят, че в дадената медия е проверена информация, смята Елена Йончева. Не вярвам в строгите регулации, когато става дума за медии. Всеки ще намери път, за да достигне до своята аудитория, каза още евродепутатът. Колкото повече напредват технологиите, толкова повече ще имаме необходимост от качествена журналистика. Журналистиката е ценз, знак на качество, да отговаря на определени стандарти, а в днешно време всичко е размито – между журналистика и един човек, който просто изразява мнение, коментира тя. По думите ѝ, начинът фалшивите новини да бъдат преборени е да бъде инвестирано в журналистиката.

Източник: БТА

Станете почитател на Класа