Манолова: Не бива да се отказваме от преференцията

Очевидно разяснителната кампания по отношение на това как ще са гласува за партии и за отделни кандидати от листите не е била достатъчна, тъй като част от избирателите не са разбрали смисъла на преференцията. Този коментар направи зам.-председателят на Народното събрание и един от основните автори на новия Изборен кодекс Мая Манолова. Забелязва се интересна тенденция - във всяка една от партиите с номера от 1 до 17 кандидатът, отговарящ на съответния номер прескача бариерата от 5% и преференцията за него е валидна, обясни Манолова. Този казус е валиден не само за листата на "Коалиция за България", където 15-ият Момчил Неков успя да спечели достатъчно гласове, за да стане евродепутат.

При партия №3 в бюлетината, кандидат №3 печели 10% от гласовете, при партия №4, кандидат №4 печели над 12% от гласовете, същото важи и например за партиите НФСБ, "Синьо Единство" и АБВ, където кандидатите с номера съответно 11, 13 и 9 печелят над 7%, 9% и 8% от гласовете, изброи Манолова. С преференция от 8.05% Момчил Неков оглавява листата на "Коалиция за България", посочи тя.

Възможни са разговори може ли бюлетината да бъде променена, за да няма объркване, но цялата шумотевица след изборите може би изигра своята роля и вече дори онези, които не са разбрали как да гласуват, вече знаят, анализира Мая Манолова.

Дълго умувахме за вида на бюлетината и по разбираеми причини нямаше как всички имена на отделните кандидати да бъдат изписани върху нея, припомни Манолова и посочи, че една от печатниците е изготвила подобен вариант на бюлетина, която е била дълга няколко метра. От друга страна, да се отказваме от преференцията заради технически проблеми не е добър вариант, категорична е Манолова като подчерта, че една голяма част от хората вече знаят, че имат възможност да преподреждат листата и това тяхно право не бива да бъде отнемано.

Несъстоятелни са и всякакви твърдения и внушения за контролиран вот, тъй като е очевидно, че при всички партии с номера до 17 се е получил подобен казус. Ако отбелязване на преференцията означава купен вот, тогава и ГЕРБ са купили над 100 000 гласа, защото толкова гласове има за Томислав Дончев, посочи Манолова.

По отношение на Момчил Неков и дали той ще стане евродепутат Манолова коментира, че решението ще бъде изцяло негово и на организацията, която го е издигнала за кандидат. Категорично не е вярно, че върху Неков е оказван натиск да се откаже от мястото си в Европейския парламент, настоя Манолова.

По-рано темата "Момчил Неков" бе засегната и от депутатите Антон Кутев и Кирил Добрев. Според Добрев младият му колега Неков вече е депутат в Европарламента и темата не е актуална. "Те могат да го направят и патриарх, но въпросът е, че момчето е избрано за европейски депутат и заминава за Брюксел", коментира Добрев и дори сподели, че Неков вече си е купил билет, който му е показал. В същия дух се изказа и Антон Кутев, според когото Неков е взел своето решение и то е да замине за Брюксел

Станете почитател на Класа