Бойко Борисов: Отношенията ни с Русия не зависят от иска на една компания

Не трябва да се смесват отношенията България – Русия с иска на една компания за компенсации за АЕЦ "Белене", каза премиерът Бойко Борисов в четвъртък.
”Приятелството и дружбата с Русия са от векове за векове и така ще бъде. Но между някаква компания там, която е участвала във всички тези процеси, заедно със своите агенти тук, главно в комунистическо-социалистическа партия. Нека в парламента да кажат - как са правени тези сметки и да ги сложат на масата. Като бяхме в метрото, ми казаха, че похарченото по АЕЦ „Белене” до сега, е много повече, отколкото струва метрото в София“, каза Борисов.
"Най-неочаквано за мен е това нещо. Затова считам, че президентът Путин не би трябвало да бъде информиран, но ако е информиран, очаквам от него решение, защото ние стриктно изпълняваме поетите ангажименти по "Южен поток". Заявили сме, че ще платим останалото за седми реактор и ще си го вземем, а за осми - трябва да изпратим документи кога искаме да го правим. Има договори. Явно е че тези договори не са договори като договори – в тях няма цени, няма срокове, няма нищо", каза премиерът. Според него - не трябва да се намесват отношенията България – Русия. „Тук има компания, която си е позволила това да го прави. Щом искат съд, ще се съдим. Но съм убеден, че президентът Путин, ако разбере, няма да му бъде приятно, защото на 9 ноември ще дойде да подпишем "Южен поток" и тези въпроси ще му бъдат зададени директно. И няма абсолютно никакъв шанс да ме убедят в обратното. Защото, когато един реактор от 200 млн. става 78 млн. и след това си работи прекрасно, и си произвежда ток, и след това ми завеждат 1 млрд. евро... Ако не е тактика, разбира се. Не знам. Ние само преди две седмици по "Южен поток" подписахме всички клаузи по договорите, така че - на 9 ноември няма какво да обсъждаме, само да подпишем. Така че – не е нещо като тема, свързана с натиск върху нас", каза Борисов. По думите му - вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков малко по-образно се е изразил. "Той е визирал тази компания, която тръгвайки по този начин да работи с нас... Мисля, че адекватно ще отговорим", подчерта министър-председателят.

Станете почитател на Класа