Стоян Жулев: За корените на пропуснатия шанс от БСП

За да си направим правилните изводи защо БСП можеше, но не спечели вота на 26 май, преди всично трябва да си дадем сметка какво можеше да привлече към избирателните урни ония близо 2/3-ти от народа, които не гласуваха. Главна характеристика на вота от 26 май беше крайно ниската избирателна активност. Мисля, че ако отдадем този много жалък за една европейска страна факт, на квалификации от рода на безразличие, опростачване или ниска осведоменст, то дълбоко ще сгрешим. Не е сериозно обяснение и това, че народът не се вълнува от процесите в ЕС и ролята на европейския парламент, когато всеки ден хората слушат за еврофондовете от ЕС.

Едва ли може да се спори за това кои са главните проблеми на България като:

Най-бедната страна в ЕС и същевременно с най голяма разлика в доходите на мизерстващите мильони хора и огромните доходи на един тесен кръг от хора. Характеристика, която се съпътства и определя в голяма степен от най- антисоциалната данъчна система;

Страната е с най-бързо топящото се коренно население, един ужасяващ демографски срив, протичащ в условията на почти пълно бездействие от страна на управляващите;

Постоянното сриване на здравословното състояние на населението при един пълен упадък на здравните заведения, финансирани от НЗОК и държавата и изтичане на квалифицирания медицински персонал извън страната;

Жалкото състояние на образователната ни система, която доведе до застрашително нарастваща неграмотност, при липса на нужните подготвени кадри за реалния производствен сектор на националната икономика, несъразмерно раздута университетска система с намаляващ приток на студенти и растящ стремеж за следване в чужбина;

Безспорен факт за голяма част от избирателите е, че тези фрапантни недъзи в живота на хората се дължат на десетгодишното некадърно и крадливо управление на ГЕРБ, но народът не видя алтернатива, която ясно и точно да предложи решение на тези най-важни, най-насъщни проблеми, за да го запалят така, че да се извият опашки пред избирателните секции. За сметка на това БСП, начело с К. Нинова, К. Добрев и Е. Йончева, превърнаха предизборната кампания в едва ли не „антикорупционна революция“ и глупашки бойкот на парламентарната трибуна в условията на предизборна борба.

Сигурно от Позитано ще ми възразят, като посочат, че на народа е предложена „Визия за България“. Едва ли, обаче, някой си вярва, че народните маси са прочели и прегърнали този почти академичен продукт. Аз питам, каква щеше да е реакцията на широките маси от бедния и среден български народ, ако БСП беше застанала с предложения примерно като:

Ако гласувате за нас, БСП ще осигури:

Данъчна реформа : (1) нулев данък общ доход за доходи на член от домакинството до екзистенц минимума, (2) прогресивно подоходно облагане, каквото има в страните в Европа управлявани от социалдемократи, (3) нулев ДДС за хляба, хлебните изделия, млякото, млечните изделия и детските стоки, (4) ДДС за лекарствата на нивото на съседна Гърция, (5) ДДС от 30%-до 50% за всички стоки, предмет на лукс по списък утвърден от НС.

Здравна реформа, която да гарантира здравната помощ (доболнична, клинична и дентална) на всички български граждани с пряко финансиране на държавните и общински лечебни заведения и личните лекари. Заплащането на труда на здравните работници в съотношение със средната работна заплата да съответства на това съотношение в ЕС.

Програма за насърчаване на раждаемостта, майчинството и условията на живот на младите семейства във вид на: (1)Държавно доплащане към работната заплата на родителите в размер 20% за първо дете, 25% за второ дете и 30% за трето дете, (2) Държавен безлихвен ипотечен заем за жилище на младите семейства, като държавата погасява по 1/3 от размера на заема за всеко родено и гледано дете.

Програма за осигуряване на трудовата заетост на циганското население в държавни растениевъдни, животновъдни и занаятчийски предприятия, осигурени с жилищна инфраструктура и квалификационни мерки;

Образователната система в държавните училища да осигури средна работна заплата на минимум 10% над средната за страната, на ВУЗ – 25% над средната за страната, като финансирането на държавните ВУЗ се постави в съответствие с обучаваните студенти по специалности и брой съгласно нуждите на бизнеса и държавния апарат.

Убеден съм, че такъв подход щеше да съответства на социалистическата идеология и традиция на тази партия и щеше категорично да промени картината на резултатите от гласуването – сега и наесен при местните избори.

Нека не ми се сърдят от Позитано, но мен ме боли много за пропуснатия шанс за промяна на България и за да не се повтори наесен, то промяната трябва да започне отгоре надолу в партията, не да се търси потвърждаване на партийното статукво отдолу нагоре, каквото ми се струва, че се готви.

Станете почитател на Класа