Десуверенизацията и международният терор се превърнаха в ефективни инструменти на САЩ – Вихра Павлова

Десуверенизацията и международният терор се превърнаха в ефективни инструменти на САЩ – Вихра Павлова
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.05.2024
  • Сподели:

Десуверенизацията на държавите е дългосрочна стратегия на САЩ, а реалният терор и политическият натиск са ефективни инструменти за постигане на американските цели, коментира Вихра Павлова асистент, д-р по философия в Института за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ) на БАН. Занимава се с геополитика и геополитическо прогнозиране в ефира на предаването «Полюси» с водещ Магдалена Ташева.

 

 

Десуверенизацията и международният терор се превърнаха в ефективни инструменти на САЩ – Вихра Павлова

 

Предаването си поставя за цел да информира българската аудитория за събития и процеси, които са свързани с глобалния преход от еднополюсен към многополюсен свят.

 

В хода на разговора бяха засегнати следните теми:

 

1. Интензивните дипломатически совалки на геополитическата сцена от последния месец и какво вещаят те:

 

— Исканията на държавния секретар Антъни Блинкен при посещението му в Китай (24-26 април) и как му отговориха домакините;

 

— Посещението на Блинкен в Рияд на специалната сесия на Световния икономически форум (28-29 април);

 

— Американският «Закон за мир чрез сила» и създаването на $300 милиарден «Фонд за отбрана на Украйна»

 

— Визитите на Джанет Йелън, Марк Рюте, Олаф Шолц в Пекин. Какво (не) постигнаха?

 

— Предстоящата обиколка на Си Дзинпин в Европа (Сърбия, Унгария, Франция);

 

— Предстоящото посещение на Владимир Путин в Пекин (след 9 май).

 

2. Двойните стандарти на Запада.

 

Международният наказателен съд като инструмент на американската хегемония.

 

3. Ще има ли помирение между палестинските фракции Фатах и Хамас?

 

— Глобалните интереси, които наливат масло в израелско-палестинския конфликт

 

— Ролята на Китай за постигането на палестинско помирение.


Целият разговор можете да чуете и видите в приложеното видео.

 

Деструктивният характер на политиката на САЩ среща все по-твърда съпротива от страна на незападната част на света, смята българският политолог Вихра Павлова. Според нея посещението на държавния секретар Антъни Блинкен в Китай е изключително показателен пример за раздразнение от действията на Вашингтон. Приемът се оказа доста сдържан, а ръководителят на Китайската народна република Си Дзинпин дори не се опита да скрие раздразнението и досадата си, като попита помощниците си преди началото на срещата: „Кога си заминава?“ а фразата успяха да запишат представители на медиите.

 

Най-показателният коментар за пристигането на американския държавен секретар беше даден от говорителя на китайското външно министерство Уан Уенбин, който по-рано нарече САЩ „генератор на най-голямото зло“, за което напомни Магдалена Ташева.

 

„Съединените щати, от една страна, внасят законопроект за широкомащабна помощ на Украйна, а от друга страна, безпочвено критикуват нормалното търговско-икономическо взаимодействие между Русия и Китай; подобни действия са лицемерни и много безотговорно“, каза той (цитиран от РИА Новости – бел.ред.).

 

Антъни Блинкен е поискал Китай да прекрати всякакво взаимодействие с Русия, но в резултат на посещението китайската страна дори не го е изпратила на летището, когато е напуснал страната


Вихра Павлова акцентира върху нарастващия натиск от страна на САЩ върху Европа, върху чиито рамене Вашингтон се стреми да прехвърли основната финансова тежест на украинския конфликт. Пакетът от помощи от 61 милиарда долара, отпуснат наскоро от САЩ, най-вероятно ще бъде последният. Следователно, за да подкрепят проекта „Украйна-анти-Русия“, САЩ ще „извлекат възможно най-много от Европа“.

 

Не по-малко показателна е откровено лицемерната позиция на Вашингтон по отношение на палестино-израелския конфликт и действията на ЦАХАЛ в ивицата Газа. Според идеята на Израел, която е напълно подкрепяна от САЩ, цялата вина за новия кръг от конфликта трябва да бъде прехвърлена на Иран, подчерта Вихра Павлова. В същото време политическите корпоративни интереси на определени кръгове на Запад налагат продължаване на военния конфликт, тъй като това отваря значително пространство за инвестиции.

 

Българският политолог отбеляза ролята на Международния наказателен съд като един от инструментите за налагане на еднополюсна хегемония на САЩ. Двойните стандарти са очевидни, когато Русия, Китай, Индия, Турция и други са обвинени в отказ да подпишат т.нар. „Римски статут“, а САЩ го подписаха през 2000 г., но само след 2,5 години отмениха подписа си, напомни Магдалена Ташева.


Причината за това беше, че по това време САЩ започнаха две войни — в Ирак и Афганистан, които бяха свързани с огромен брой военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

 

 

 

 

 

 

Вихра Павлова припомни, че в стремежа си към запазване на хегемония САЩ прилагат множество механизми за десуверенизация на други държави, което се превърна в дългосрочна стратегия в бързо променящия се свят след разпадането на СССР.

 

„Американската политика е насочена към лишаване на националните държави от суверенитет и предаването му на определени наднационални институции, като Международния наказателен съд например, Брюксел и Европейския съюз“

 

Припомняме, че по-рано руският президент Владимир Путин нарече западните идеи за нов световен ред лицемерие. Според него те са насочени изключително към запазване на неоколониалната система, като проявяват същността си под формата на „лицемерие, двойни стандарти и претенции“.

 

 

 

България ZOV

A.Z

Станете почитател на Класа