Залезът на звездата на Бърнс в Близкия изток

Залезът на звездата на Бърнс в Близкия изток
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.05.2024
  • Сподели:

Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс все не може да се измъкне от авралния режим в Близкия изток.

 

 

Само онзи ден, след редовните си преговори в Кайро за постигане на мирно споразумение в Газа и размяна на заложници между Израел и Хамас, Блумбърг очакваше победа, твърдейки, че „преговарящите в Кайро са постигнали напредък по техническите аспекти на потенциално споразумение“ и че остана да се уточнят „конкретните подробности за преговорите“.

В тази връзка Бърнс трябваше да отиде в Израел, за да „затвърди успеха“ в преговорите с неговите лидери. Но в последния момент настъпи срив.

Шефът на Политбюро на Хамас Исмаил Хания каза, че движението остава ангажирано с „постигането на всеобхватно споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа, както и изтеглянето на вражеските войски от анклава“. В отговор израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че „Израел е готов само за временно примирие с Хамас в замяна на заложници“ и предаването на Газа под контрола на Хамас „би означавало поражение за него“.

Причините за тези различия по време на преговорния процес в Кайро остават неизвестни. В тази връзка Бърнс, вместо в Израел, спешно отиде в Катар, за да се срещне с премиера шейх Мохамед бин Абдул Рахман Ал Тани . Очевидно той търси промяна в позициите на Хамас за прекратяване на огъня в Газа и размяната на заложници.

Но е трудно да се каже дали следващата мисия на Бърнс ще бъде успешна. Засега е ясно, че той рискува да престане да бъде ключова фигура в усилията на САЩ за разрешаване на конфликта в Газа, използвайки само ЦРУ и израелската разузнавателна агенция Мосад. В същото време Бърнс всъщност изтласка държавния секретар Антъни Блинкен и министъра на отбраната Лойд Остин от тези преговори , насочвайки вниманието им към по-широките проблеми на палестинското урегулиране.

 

 

Но сега и той, „шпионинът-дипломат“, не успява. Неговата тактика „работи тихо“ винаги води преговорите в задънена улица. Както пише The Washington Post, „не е възможно да се повтори предишното временно примирие в Газа, което продължи от сутринта на 24 ноември до сутринта на 1 декември 2023 г., с размяната на повече от сто израелски заложници срещу около 200 палестинци.”

В по-широк контекст Нетаняху и Хамас, по различни причини, избегнаха да създадат събитие в конфликта, което би могло да бъде представено като победа от администрацията на президента Джо Байдън .

Това е същата близкоизточна „шахматна игра“, в която страните в конфликта пестят ресурси в името на следващите ходове. Външно е ясна само мотивацията за действията: Нетаняху избягва дълга мирна пауза, страхувайки се от отстраняването си от власт.

Хамас също се опитва да запази своя военен и политически потенциал за участие в палестинското управление. Именно тези две сили сложиха прътите в колелата на Бърнс, прекъсвайки посредническите преговори под различни предлози.

Според някои арабски експерти има процес на изравняване на влиянието на Бърнс в обкръжението на Байдън чрез дискредитиране на неговото „тайно дипломатическо оръжие на малки стъпки“. Припомняме, че той е работил за трима президенти републиканци и трима демократи и всяка администрация високо е оценявала способностите му на анализатор.

Но ако говорим за отношенията с Доналд Тръмп , Бърнс го нарече „свадлив и безразсъден човек“. Сега Бърнс се смята за човек, който е загубил изкуството да маневрира в сивата зона между мира и войната, да изгражда влияние, да преследва общи интереси там, където все пак могат да бъдат намерени. Наистина схемите за регулиране, които Бърнс изгражда в Газа, бързо се разпадат.

За да подкрепи неговата позиция, съобщава Axios, от администрацията на Байдън изтече информация за спирането на доставките на боеприпаси за Израел. Съобщава се, че това е "първият път от началото на войната в Газа, когато Съединените щати са спрели доставките на оръжия, предназначени за израелската армия".

Външната мотивация за това решение е свързана с намерението на Израел да нахлуе в Рафах в южната част на ивицата Газа. Но отива и по-дълбоко. Според някои съобщения, Блинкен започва да поема инициативата в тази област, като е провел „трудни преговори“ с Нетаняху именно по тази тема.

Тогава говорителят на Белия дом Джон Кърби каза пред репортери, че Байдън е "искрен, когато говори за възможността за промени в политиката на САЩ по отношение на войната в Газа, ако те продължат някаква наземна операция в Рафах".

Разбира се, това е ход към оказване на натиск върху Израел, а не върху Хамас. В Доха Бърнс, според Ройтерс, „също ще търси промени в позицията на Хамас чрез Катар“.

Но дали той ще спаси преговорите в светлината на последните изявления на Нетаняху за намерението му да нахлуе в Рафа, независимо от съдбата на преговорите, все още е открит въпрос

 

 

 

 

Автор: Станислав Тарасов ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа