Богатите руски енергийни гиганти се конкурират с армията за работна ръка

Богатите руски енергийни гиганти се конкурират с армията за работна ръка
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.05.2024
  • Сподели:

Военната индустрия също изпитва огромна нужда от работници и предлага големи заплащания, за да може да осигури продукцията, необходима за войната. През миналата година държваната военна корпорация Ростех например повиши заплатите със 17% и заявява, че все още има нужда от служители.

 

 

 

Много от заводите работят денонощно и през празниците и почивните дни, за да произвеждат оръжия и боеприпаси.

Демографската криза в Русия също се задълбочава. От 2007 година до 2021 година населението в трудоспособна възраст намалява с 5,8 млн. души. През 2022 година делът на руснаците на възраст под 30 години на пазара на труда падна до 14,9%, което е най-ниското ниво от началото на 90-те години на миналия век.

Войната в Украйна не само изтегля работници, но и ограничава трудовите мигранти от чужбина. Санкциите срещу страната ограничиха възможностите за трансфер на финансови средства, инфлацията в страната се повиши, което прави Русия по-малко привлекателна за гражданите от бившия СССР. По данни на стастиката през миналата година трудовите мигранти в Русия са едва 110 хил., което е около 1/4 от бройката през 2021 година.

И те са само капка в морето на нуждите на руската икономика, отбелязва Bloomberg и цитира данни на руската статистическа служба, според които през март Русия се е нуждаела от 1,86 млн. работници.

Проблемът е особено видим в северните части на страната, защото там хората просто са по-малко, обясняват още руски анализатори. Това също е сериозен проблем за енергийните компании, чиято добивна дейност е съсредоточена в тези региони с тежки климатични условия. За там високата заплата не стига и има допълнителни оферти, включително и "топла храна три пъти на ден", здравно осигуряване, почивки в корпоративни курорти и т.н.  А ако някой служител доведе свой познат на работа, получава допълнителен бонус между 50 и 100 долара.

 

Снимка: Bloomberg LP

 

Вероятно това не изглежда много на Запад, но в някои части на Русия с тези пари може да бъде купена храната за един месец, допълва още Bloomberg.

Но дори и без войната всички тези придобивки вече не са така привлекателни. През 2022 година студентите, завършващи специалност в областта на енергетиката са били 816 хил., което е спад с 13% спрямо 2018 година. Така компаниите в сектора спряха програмите за ранно пенсиониране (за отваряне на възможност за развитие на млади специалисти) и разчитат все повече и повече на по-възрастните си служители, насърчавайки ги да работят колкото е възможно повече.

С началото на войната в Украйна енергийният сектор на Русия се изправи пред санкции, а в същото време Москва изтегля средствата, които компаниите получават, за да финансира военните действия. Една от първите жертви в сектора е "Газпром", която не успя да намери алтернатива на европейските пазари и за първи път от 24 години е на загуба.

Станете почитател на Класа