Макрон се опита да омае Си Дзинпин в Пиренеите с агнешко месо и сирене

Макрон се опита да омае Си Дзинпин в Пиренеите с агнешко месо и сирене
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.05.2024
  • Сподели:

Китайският президент Си Дзинпин отпътува от Франция във вторник след двудневна визита, по време на която не предложи големи отстъпки в областта на търговията или външната политика, въпреки че президентът Еманюел Макрон го притисна по въпросите на достъпа до пазара и Украйна, предава Ройтерс.

 

 

 

Макрон и съпругата му Брижит изпратиха Си и съпругата му Пън Лиюан на летището в югозападната Пиренейска област във Франция, след като ги отведоха на обяд в планината. В понеделник двамата държавни ръководители проведоха разговори в Париж.

Близък до френското президентство източник съобщи, че пътуването е позволило „приятелски и много искрени разговори“, които са помогнали на Макрон да предаде послания за Украйна и биха позволили по-открити разговори в бъдеще.

Макрон и преди се е опитвал да установи лични връзки извън протокола в невинаги успешни опити да получи повече от други лидери.

След като гледаха изпълнители на традиционни танци под снежните върхове, двете президентски двойки хапнаха местна шунка, агнешко месо, сирене и боровинков пай. Си заяви, че ще популяризира шунката и похвали сиренето.

Макрон подари на Си вълнено одеяло, произведено в Пиренеите, тениска от Тур дьо Франс и арманяк от близката югозападна област – брендито е в опасност от китайски търговски санкции.

 

Снимка: Bloomberg LP

 

По време на посещението му Макрон притисна Си да намали търговските дисбаланси с по-добър достъп на европейските компании в Китай и по-малко субсидии за китайските износители. Той призова китайския си колега да притисне руския президент Владимир Путин за Украйна.

Си заяви, че приветства още разговори на високо равнище за търговските спорове, но отрече да има китайски „проблем със свръхкапацитета“, като породи съмнения относно напредъка, който може да бъде постигнат.

В понеделник френски и китайски компании подписаха някои договори, вариращи от енергетика и финанси до транспорт, но повечето бяха споразумения за сътрудничество или подновяване на ангажименти да работят заедно.

„Си беше последователен в сигнализирането на добра воля към френските си събеседници, но не направи осезаеми отстъпки по най-важните въпроси“, коментира Матийо Дюшател от Institut Montaigne.

Победител?

В знак за известен напредък в земеделието Китай ще позволи незабавно вноса на протеинови фуражи от свински произход и карантия от Франция. Френските производители на свинско месо заявиха, че сделката за карантията ще повиши износа на свинско месо с 10%.

Но надеждите на европейците за поръчка на самолети Airbus, която да съвпадне с визитата на Си, изглежда се изпариха, като двете страни договориха само разширяване на сътрудничеството.

Европейски дипломат заяви, че Си е „победителят“ от визитата, тъй като е „затвърдил имиджа си на ръководител на света, при който представители на Запада го молят да разреши европейските проблеми в Украйна“.

Хосук Лий-Макияма, директор на института ECIPE в Брюксел, заяви, че посещението вероятно е било не толкова за постигане на конкретен напредък в търговията, колкото за създаването на известна политическа позиция, която ще е нужна, ако Доналд Тръмп се завърне в Белия дом след изборите в САЩ през ноември.

В стила на Макрон

Макрон прегръща, намигва или потупва свои колеги по гърба, но не си позволи такива волности със Си.

Двете двойки пътуваха в отделни самолети от Париж и взеха отделни коли до планината, където не можаха да се насладят на гледката заради гъстата мъгла.

Но поканата към Си да посети Пиренеите напомни за присъединяването на Тръмп към Макрон, за да наблюдават парада в Деня на бастилията, и пътуването на руския президент Владимир Путин през 2019 г. до лятната резиденция на френския президент в Брегансон, Югоизточна Франция.

„Еманюел Макрон пробва нарцистичната дипломация на „лаская тирана“ с Владимир Путин в продължение на пет години с крепостта в Брегансон... и другарство“, коментира пред радио RFL Рафаел Глуксман, който ръководи групата на френските социалисти в Европейския парламент. „И как завърши всичко това – с нашествието в Украйна и заплахите за нашите демокрации“, допълни той.

27-те страни членки на ЕС са отбелязали дефицит в търговията със стоки от 292 млрд. евро с Китай през 2023 г., сочат данни на Евростат. Той е намалял спрямо 397 млрд. евро година по-рано, но все пак е на второто най-високо ниво в историята.

Книжата на френските производители на коняк отбелязаха силен ръст във вторник, след като Си изрази пред Макрон „отворен подход“ към търговски спор между двете страни.

Френски дипломатически източник заяви, че Китай няма да наложи данъци и мита върху френския коняк, докато тече разследването. Си не коментира въпроса по време на многобройните си публични изявления в понеделник.

Следващият етап от обиколката на китайския президент в Европа е Сърбия.

Станете почитател на Класа