Ройтерс: За италианската мафия убийствата и изнудването излизат от мода

Ройтерс: За италианската мафия убийствата и изнудването излизат от мода
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.05.2024
  • Сподели:

На дневен ред са престъпленията на белите якички

 

В наши дни италианската мафия рядко си цапа ръцете с кръв. Изнудването е излязло от мода, а кръстниците не одобряват убийствата. По последни официални данни през 2022 г. мафията е убила само 17 души в Италия, докато през 1991 г. те са били повече от 700, пише Криспиан Балмър в кореспонденция за Ройтерс.

Вместо това мафиотите са се преместили агресивно в нискорисковия и незабележим свят на престъпленията с бели якички, заявиха висши италиански прокурори пред Ройтерс.

Преминаването към укриване на данъци и финансови измами се подхранва от милиардите евро, които се изливат в Италия от фондовете за възстановяване след COVID, предназначени да стимулират икономиката, но се оказват благодат за измамниците.

Миналия месец правителството на министър-председателя Джорджия Мелони съобщи, че е разкрило измами на стойност 16 млрд. евро (17 млрд. долара), свързани със схеми за подобряване на жилища. Прокурорите разследват и потенциални мащабни злоупотреби с пакета от стимули на Европейския съюз на стойност 200 млрд.

Според прокурорите не всички измами са организирани от мощните италиански организирани престъпни групи, но те подозират, че голяма част от тях са такива. „Би било глупаво да се мисли, че те няма да се възползват от огромния приток на парични средства“, казва Барбара Сардженти, служител в Националната прокуратура за борба с мафията и тероризма.

 

https://e-vestnik.bg/imgs/_LOGA_SIMVOLI/mafia2.jpg

 

Сицилианската „Коза ностра“ и неаполитанската „Камора“ са най-известните мафиотски групи в Италия, но „Ндрангета“, базирана в южния регион Калабрия, е най-голямата организирана престъпна група в страната. Макар да държи здраво в ръцете си европейската търговия с кокаин, през последното десетилетие тя е водеща в областта на финансите.

През февруари Европейската прокуратура, която разследва престъпленията срещу финансовите интереси на Европейския съюз, алармира, че огромните мащаби на финансовите нарушения в 27-те държави от блока предполагат участието на организирани престъпни групи.

Почти една трета от 1 927-те активни дела на EPPO през 2023 г. са съсредоточени в Италия, където щетите се оценяват на 7,38 млрд. евро от общо 19,3 млрд. евро в целия блок.

Интервюта със седем прокурори и полицейски началници, съчетани с анализ на хиляди страници съдебни документи, разкриват мащаба на участието на мафията в италианския бизнес свят и цената, която това налага на държавната хазна.

Прокурорите твърдят, че престъпленията често се основават на съучастието на предприемачи, които с удоволствие намират нови начини за избягване на данъци. Укриването на данъци е хроничен проблем в Италия, който според последните данни на Министерството на финансите е струвал на държавната хазна около 83 млрд. евро през 2021 г.

„В Италия няма социална стигма за тези, които издават фалшиви фактури или избягват данъци“, казва Алесандра Долчи, ръководител на прокурорския екип за борба с мафията в Милано. „Социалните възгледи за икономическите престъпления са много по-различни от тези за трафика на наркотици.“

 

ИЗПАДАНЕ В БАНКРУТ

Въпреки че няма официална оценка на мащабите на участието на организираната престъпност във финансови престъпления в Италия, двама от прокурорите, които разговаряха с Ройтерс, изчислиха, че става въпрос за милиарди евро всяка година – само малка част от които са разкрити.

За престъпните групировки, предвид големите парични суми, наказанията са сравнително леки. Ако ви хванат да продавате само 50 грама кокаин, рискувате да получите до 20 години затвор. Но ако издавате фалшиви фактури, за да получите 500 млн. евро данъчен кредит с измама, ви грози само между 18 месеца и 6 години затвор. „Няма сравнение, когато става въпрос за оценка на съотношението риск/печалба“, казва Долчи, прокурор за борба с мафията.

Може и да не става дума за холивудски филм, но многобройните скорошни случаи подчертават връзките между данъчните измами и организираната престъпност.

През февруари полицията в северния регион Емилия Романя арестува 108 души, за които се смята, че са близки до „Ндрангета“. Те са заподозрени, че са издали фалшиви фактури на стойност 4 млн. евро за несъществуващи услуги в областта на корабостроенето, поддръжката на промишлени машини, почистването и отдаването на автомобили под наем. Разследването продължава и все още не е насрочена дата за съдебен процес.

Полковник Филипо Иван Биксио, командир на данъчната полиция в провинцията, заяви, че подобни схеми позволяват на бизнесмените да намалят облагаемия си доход и да получат данъчни облекчения. „Това не е спорадично явление. То е структурирано“, каза той.

Миланският магистрат Паскуале Адесо е станал близък свидетел на метаморфозата на мафията. Откакто през 2011 г. в града се проведе съдебен процес срещу около 120 подсъдими, обвинени в редица традиционни мафиотски престъпления, Адесо казва, че не е попаднал на нито един случай на изнудване, което някога е било основен елемент от дейността на мафията. „Ндрангетата… вече не се занимава с изнудване, а с несъстоятелност и фалити“, казва той. „(Тя) е навлязла в света на подизпълнителството, отговаряйки на търсенето от страна на предприемачите за укриване на данъци“.

Приключилият миналата година съдебен процес се съсредоточи върху разследване, водено от Адесо, което разкри някои от многото измами, използвани от мафиотите – включително създаването на привидно законни кооперативи, които предлагат на компаниите услуги за аутсорсинг на ниски цени, само за да ги фалират само след две години.

Причината е проста. Правителството предлага големи данъчни облекчения на новосъздадените компании. Дружество, което няма намерение да се разраства, може да се възползва от тази помощ, за да предложи изключително конкурентни цени, а след това, обявявайки фалит с измама, да се освободи от дълговете си и от задълженията си за социално осигуряване.

„Ндрангетата действа в целия сектор на временната заетост – от транспорта до почистването“, казва Гаетано Пачи, главен прокурор на северния град Реджо Емилия. „Като не плаща данъци и осигуровки, тя може да предлага услуги на занижени цени.“

Съдебните документи показват, че международни компании – включително UPS Italia, германският транспортен гигант DB Schenker и веригата супермаркети Lidl – са възлагали някои логистични услуги на кооперативи, създадени от Ндрангета. Дружествата бяха осъдени да платят глоби.

Говорител на DB Schenker заяви, че производството срещу компанията вече е приключило, и отказа коментар. Lidl отказа да коментира. UPS заяви, че извършва дейността си в съответствие с всички местни закони и че програмата ѝ за съответствие е насочена конкретно към опасенията на прокурорите.

Загатвайки за разходите на държавата, свързани с подобни схеми, службата за вътрешни приходи разкри пред парламента през юли миналата година, че фалиралите дружества дължат общо 156 милиарда евро за неплатени данъци и пенсионни плащания. Това е приблизително три пъти повече от годишните приходи от корпоративни данъци в Италия, които през миналата година са били 51,75 млрд. евро.

Значителна част от неизплатената сума се дължи на подозрения за измама, която е възможно да е свързана с мафията, каза Адесо. Той обаче се оплака, че липсват служители с умения да провеждат сложни финансови разследвания и да доказват кога фалитите са измамни. „Ако искате да се борите с мафията, трябва да се съсредоточите повече върху несъстоятелността и законите за несъстоятелност, а не върху изнудването“, каза той.

 

 

ОТНЕМАНЕ НА АКТИВИ

 

Превземането на привидно успешни фирми и последващото им източване също може да бъде печелившо. В случай, подчертан в процеса срещу Адесо в Милано, той показа как двама членове на „Ндрангета“ са инвестирали в ресторант със звезда „Мишлен“ в градски небостъргач през 2014 г., като са обещали да помогнат на собственика да покрие просрочените данъци и наеми за имота. Те не го направили. Вместо това натрупали още дългове и обявили фалит – не веднъж, а два пъти – като дължали на държавата около 1,8 млн. евро за неплатени данъци.

Въпреки че лицата, стоящи зад тази измама, са осъдени и вкарани в затвора, според разследващите много повече извършители избягват лапите им, отчасти поради законите, които ограничават времето за преследване на престъпленията на „белите якички“.

Давностните срокове са 6 години за укриване на данъци, 8 години за неплащане на ДДС и 10 години за измамен фалит. Сложните разследвания обаче могат да отнемат няколко години и дори ако се стигне до осъдителна присъда, често има дълъг процес на обжалване, казват прокурорите.

Като подчертава проблема, Съветът на Европа, орган за наблюдение на демокрацията и правата на човека, заяви, че през 2022 г. само 0,9% от италианските затворници са излежавали присъди за икономически престъпления – далеч по-малко от 7,1% във Франция и 9,8% в Германия.

Поредните правителства не успяха да затегнат правилата за престъпленията на „белите якички“, като вместо това предпочетоха да се съсредоточат върху реформи, които биха позволили да се върнат част от дължимите пари. Фискалните декрети от февруари включват декриминализиране на някои данъчни нарушения, което според опозицията узаконява незаконното поведение. „Няма никаква амнистия и никакви облаги за хитреците“, заяви Мелони пред парламента, защитавайки закона. „Тази реформа просто поставя честните хора в положение да плащат“.

Станете почитател на Класа