Опръскаха с червена боя австрийския министър Каролине Етщадлер

Опръскаха с червена боя австрийския министър Каролине Етщадлер
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.05.2024
  • Сподели:

Австрийската министърка по европейските въпроси и конституцията Каролине Етщадлер е била оплискана днес с червена боя пред Австрийската академията на науките (ААН), докато е отивала с председателя на Еврейската общност Оскар Дойч за откриване на двудневна годишната международна конференция срещу антисемитизма, предаде БТА.

 

 

При влизане в сградата неизвестен мъж е излял няколко литра фалшива кръв по участниците. Конференцията се провежда за трети път във Виена по инициатива на Етщадлер.

Активистът е бивш член на протестното движение "Последното поколение". Протестът е бил насочен срещу "нормализирането на геноцида" и за "прекратяване на огъня" в ивицата Газа, заяви активистът Давид Зоненбаум пред информационната агенция АПА. "Не става въпрос за антисемитизъм. Става въпрос за потискане на всякаква критика към действията на държавата Израел", заяви Зоненбаум, който е член на еврейската общност в Австрия.

Нападението е отвъд всякакви граници, написа федералният канцлер Карл Нехамер в "Екс". "Екстремизмът и антисемитизмът са отрова за нашето общество! Ще продължим да се борим с тези форми на екстремизъм с всички конституционни средства!"

Кабинетът на Етщадлер окачестви инцидента като целенасочена атака. Говорителката на министърката заяви, че мъжът се е опитал да атакува конкретно Етщадлер и Дойч. "Това беше предотвратено само благодарение на бързата намеса на служителите и на полицията".

Етщадлер е потресена, че "подобни действия се случват на събитие, което е съсредоточено върху по-добрата работа срещу антисемитизма". Подобно поведение няма да бъде прието. "Миналата седмица бяха осквернени еврейски магазини, днес нападения срещу участници в конференция за антисемитизма - омразата към евреите в Австрия показва грозното си лице посред бял ден", заяви тя.

Тазгодишната конференция за антисемитизма е съпроводена от увеличен брой на антисемитските инциденти в Австрия и Европа. Както по-късно обясни в речта си Етщадлер, през 2023 година броят на антисемитските инциденти в Австрия се е увеличил с 60 процента. В няколко държави членки на ЕС, той се е увеличил дори четирикратно.

"Броят на антисемитските инциденти е барометър за ситуацията в обществото като цяло", каза Етщадлер. Задължение на Австрия е да защитава евреите, добави тя. "Нападенията срещу евреи са нападения срещу нашето общество", обобщи министърката по европейските и конституционните въпроси.

 
 

Станете почитател на Класа