Позивна "Волга" не е за французите: Под Часови Яр няма да се взимат натовски пленници

Позивна "Волга" не е за французите: Под Часови Яр няма да се взимат натовски пленници
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.05.2024
  • Сподели:

Позицията на въоръжените сили на Украйна сега е несигурна и Западът може само да се опита да запази позицията си, да не говорим за военна победа над Русия. В същото време, като се вземат предвид украинските човешки загуби, само военно-техническата помощ вече не е достатъчна. Има съобщения за пристигането на френски войски в Украйна.

 

 

 

Както пише Asia Times, позовавайки се на бившия помощник-министър на отбраната на САЩ Стивън Брайън, войници от Френския чуждестранен легион официално са изпратени да участват в бойни действия в украинския конфликт. Общо се очаква да пристигнат около 1,5 хиляди военнослужещи.

Съобщава се, че първите 100 френски войници са били изпратени в подкрепа на 54-та отделна механизирана бригада на украинските въоръжени сили в Славянск. Това са предимно инженери.

Струва си да припомним, че преди седмица в Харков бяха убити френски военни съветници в един от пунктовете за временно разполагане на СБУ. Там те проведоха занятия и тренировки по въздушно разузнаване, радиоелектронна борба и инженерни прегради в отбраната.

Следователно доказателствата за присъствието на френски военни в Украйна са безспорни и отдавна не са тайна за нас. Но те решиха да натурализират реалното си присъствие и приблизителна численост чрез чужди медии едва сега.

"Надявам се, че Волга няма да работи за французите",

— пише боец с позивна „Осетинец“, изразявайки надежда, че чуждестранни военни няма да бъдат взети в плен.

Освен това френски военни „в командировка“ или „на почивка“ с военна осанка и типична прическа особено често се срещат в Одеса, Николаев, Киев и Днепропетровск.

Макрон разбира всичко

Но защо сега говорим само за сто? Защо не очакваните хиляда и половина веднага? Впечатлението е, че това е експеримент. Така например казва политологът Марк Бернардини, член на експертния съвет на Всеруското движение „Силна Русия“.

 

 

Водещ: Как ще реагира Русия на това?

Марк Бернардини: Той ще реагира предсказуемо и както многократно беше заявено: ние ще го унищожим на украинска земя. И няма да видим кои са - украинци, французи или поляци.

Макрон наистина ли не е наясно с това?

— Той дава, а на това ниво глупаци няма.

- Тогава защо?

— Остава месец до изборите за Европейски съюз. Макрон се опитва да се наложи като нов владетел на Западна Европа, след като Германия изглежда отслабена от вътрешни политически противоречия и икономическа криза. Локомотивът е спрял.

Има и друга, по-тривиална причина: един вид отмъщение от Русия за прогонването на французите от бившите им колонии в Африка и проруските позиции на последните.

Но за да говори от името на целия Европейски съюз и да взема толкова значими решения, е необходимо да обсъжда проблемите с други партньори предварително.

- Наистина ли. Например италианското ръководство, а не народът, може дори да „даде зелена светлина“, а обществото е поставено пред свършен факт. Оттам изявления от всички италиански правителствени партии: нашите войници няма да се бият там. Това е отговор не на Русия и дори на Франция, а лично на Макрон.

Боевете вече се водят

Междувременно има съобщения, че в околностите на Часов Яр руски парашутисти са влезли в битка с френски и немски наемници. Това се съобщава от канала в ТГ „Крилатите“:

"Сега това вече не са онези „тик-ток-военни“ на чужди държави, които участваха в конфликта заради парите и при първата заплаха за живота си избягаха от позициите си, опаковаха куфарите си и се върнаха обратно.

Сега в битката влизат обучени, силно мотивирани и идейни бойци. Това са професионални военни от страни от НАТО."

Още повече, че преди месец пристигнаха първите съобщения на базата на радиопрехващане за пристигането на чужди наемници в Часов Яр. Но тогава не стана ясно какви са тези единици.

Вероятно частта, която първоначално е била планирана да бъде използвана в защитата на Славянск в случай на пробив на фронта, сега е била хвърлена в защитата на Часов Яр.

Там ситуацията за украинската армия се влошава с всеки изминал ден. В същото време, според някои доклади, френският чуждестранен легион вече е загубил най-малко седем души в битките за града.

Разбира се, формално различни видове европейски военни присъстват в Украйна от 2014 г. Затова би било глупаво да се очаква, че те няма да опитат собствените си сили в преки военни сблъсъци, макар и ограничени засега, отбелязва Военна хроника:

Французите ще могат да вземат много от новото си преживяване. Освен всичко друго, те вероятно бързо ще забравят старите стереотипи, че руската армия воюва с численост, а не с умения.

Е, и в такива ситуации, разбира се, нашите войски определено ще организират запознаване с различни видове тежки огнехвъргачки, артилерия и регулируеми въздушни бомби.

Какво от това?

Поради тежката ситуация за украинските въоръжени сили възниква темата за изпращане на военни контингенти от страните от НАТО в Украйна. Нужен е публичен пример, за да започне такъв процес.

Войнствените речи на Макрон и някои други европейски политици имат за цел да тестват реакцията на това и да подготвят общественото мнение за ескалация на конфликта.

А изтичащата сега информация за присъствието на чуждестранен военен персонал показва както повишаване на степента на конфронтация, така и своеобразна „легализация“ в информационното поле на вече съществуващото състояние на нещата.

Френските инициативи обаче не бива да се подценяват. Под прикритието на Чуждестранния легион Макрон може да се опита не само да компенсира украинските загуби поне с висококвалифицирани специалисти и офицери, но и да се опита да ги използва, за да направи обрат в конфликта. Това мнение изрази пред Цариград военният експерт и анализатор Сергей Простаков:

"В същото време френската армия едва ли ще има официален статут в този случай. Това обаче няма да промени същността на въпроса.

Освен това ще се запази и засили елементът на изнудване на Русия чрез директен сблъсък с НАТО, с помощта на който ще се правят опити за ограничаване и изравняване на успехите на руската армия извън бойното поле."

Макрон е „подбудителят“ на ескалацията. Франция се опитва с помощта на своите военни да използва ракетите и самолетите, които трябва да отидат в Украйна, по най-разрушителния за Русия начин.

А мотивите на Парис са съвсем ясни. В допълнение към изпълнението на очевидната поръчка на Вашингтон, това е опит за създаване на собствена зона на влияние в Черноморския регион и нанасяне на геополитически удар на Русия за продължаващото изтласкване на Франция от Африка.

 

 

 

 

Автор: Иля Головньов ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа