"Хамас" прие предложение за спиране на огъня в Газа, Израел го отхвърля*

"Хамас" прие предложение за спиране на огъня в Газа, Израел го отхвърля*
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.05.2024
  • Сподели:

Палестинската радикална групировка „Хамас“ обяви, че одобрява предложението на Египет и Катар за спиране на огъня в Ивицата Газа. Това се казва публикация в официалния канал на "Хамас" в приложението "Телеграм", предава ДПА.

 

 

 

"Исмаил Хания, ръководител на политическото бюро на "Хамас", разговаря по телефона с министър-председателя на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани  и египетския министър на разузнаването Абас Камел и ги информира, че "Хамас" е одобрил тяхното предложение за споразумение за прекратяване на огъня", посочва се в комюнике, публикувано на сайта на "Хамас" и цитирано от АФП, пише БТА.

Групировката публикува изявлението си, след като Израел нареди евакуация на цивилните от град Рафах, който се намира в близост до границата с Египет, заради очакваната от седмици сухопътна офанзива там.

Евакуацията и евентуалната операция започват непосредствено след атака срещу контролно-пропускателния пункт "Керем Шалом" на границата между Израел и Ивицата Газа, отговорност за която пое „Хамас". Трима израелски войници са загинали при нападението. Малко след атаката израелски въздушен удар порази къща в град Рафах.

Подробности за това предложение за спиране на огъня не са оповестявани, отбелязва БТА. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че военновременният кабинет на страната му е одобрил продължаването на операция в Рафах с цел да принуди "Хамас" да освободи израелските заложници и да постигне военните си цели във войната срещу групировката. Израел все пак ще изпрати работна делегация при посредниците, за да разгледа докрай възможността за постигане на споразумение за прекратяване на огъня при приемливи за страната условия.

Израелските военни вече нанасят въздушни удари по цели в източните части на града.

Израел срещу международната общност относно операцията

Израел казва, че в Рафах има хиляди бойци на „Хамас“ и победа над организацията е невъзможна без превземане на града.

 

Снимка: EPA/HAITHAM IMAD

 

Израел се закани да унищожи ислямисткото движение "Хамас", което е на власт в Газа от 2007 г. насам и което на 7 октомври извърши безпрецедентна атака на негова територия, предизвикала войната, отбелязва АФП.     

Бенямин Нетаняху обеща да започне офанзивата срещу Рафах, която според него е от съществено значение за унищожаването на последните батальони на групировката в палестинската територия.

Рафах, в южния край на Ивицата Газа, е превърнат в гигантски бежански лагер, в който по данни на ООН живеят 1,2 млн. палестинци, или около половината от населението на територията. Повечето от тях са разселени лица.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант, цитиран от Ройтерс, коментира днес, че военните действия в Рафах са необходими, защото от „Хамас“ са отказали посредническите предложения за примирие в Газа, предвиждащи освобождаване на израелски заложници.

Днес Бенямин Нетаняху разговаря по телефона с президента на САЩ Джо Байдън, в който и двамата са потвърдили позициите си за операцията в Рафах. Според говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом САЩ са изразили ясно, че се противопоставят на сухопътна операция в Рафах. Нетаняху и Байдън са говорили около 30 минути, според израелски официален представител, цитиран от Bloomberg.

Освен Байдън, Европейският съюз, Франция, Саудитска Арабия, Египет, Йордания и други страни също призоваха Тел Авив да не предприема военна операция в града.

Защо операция в Рафах носи рискове за региона

Израелска офанзива срещу Рафах поражда отзвук в Египет. Опасенията са, че бойци на „Хамас“ ще избягат през границата, което може да причини проблеми със сигурността в Египет, както и че притиснатите цивилни ще последват примера им и ще бъдат възпрепятствани от Израел да се върнат в Ивицата Газа след края на войната.

Напрежението между Израел и Египет, първата арабска страна, която сключи мир с Израел, нараства от началото на войната с „Хамас“, особено след като беше предложено Египет да отвори границата и да приюти в Синайската пустиня разселените палестинци. Египетският президент Абдел-Фатах Ел-Сиси и други официални лица отхвърлиха идеята жителите на територията да бъдат преместени в Египет, като казаха, че подобен ход може да представлява заплаха за сигурността и да подкопае палестинските надежди за собствена държава, пише Bloomberg.

Мирът с Египет е важен за Израел. Отношенията са спокойни, откакто двете страни подписаха мирен договор с посредничеството на САЩ през 1979 г. Тогава Израел се изтегли от Синайския полуостров. В замяна Египет поддържа демилитаризирана зона по границата си.

Решението за сухопътна операция в Рафах рискува да провали и сделката за нормализиране на връзките между Израел и Саудитска Арабия. Преговорите между двете страни бяха спрени след избухването на войната между Израел и „Хамас“.

Съвсем наскоро САЩ и Саудитска Арабия ускориха преговорите по свое собствено споразумение, включително гаранции за сигурност на кралството. Предвижда се и предложение за саудитско-израелски връзки, ако Израел прекрати войната и се съгласи за формирането на палестинска държава. Израел отхвърля решение за две държави.

* Актуализирана информация.

Станете почитател на Класа