Войната в Близкия изток: Започва ли офанзивата в Рафах?

Войната в Близкия изток: Започва ли офанзивата в Рафах?
  • Публикация:  Мина Киркова (редактор)
  • Дата:  
    07.05.2024
  • Сподели:

Израелската армия призова палестинските цивилни граждани да се евакуират от източните части на Рафах в "разширена хуманитарна зона". "Алтернатива няма", заяви Йоав Галант. Започва ли офанзивата в Рафах?

 

 

 

Израелската армия заяви, че 100 хиляди души ще трябва да се евакуират от източната част на Рафах като част от "лимитираната военна операция" там. Съобщиха още, че няма времеви прозорец за евакуацията и че в "разширената хуманитарна зона” ще бъдат изградени полеви болници, разположени палатки и осигурена допълнителна храна, вода и медикаменти.

Галант: Хамас не се отнася сериозно към потенциално примирие

Очаква се да последва военна офанзива на Израелските отбранителни сили. След като заявиха, че евакуацията е "временна”, израелските военни подчертаха, че "ще продължат да преследват Хамас навсякъде из Газа, докато всички заложници, които държат в плен, не се върнат по домовете си”.

По-рано министърът на отбраната на Израел Йоав Галант заяви, че Хамас не се отнасят сериозно към постигането на потенциално примирие и предупреди, че в "най-близко бъдеще ще има мощна операция в Рафах”. Коментарът му дойде след като радикалистите от Хамас, класифицирани в редица държави като терористична организация, извършиха нападение срещу основния контролно-пропускателен пункт на Израел, през който се пренасят помощи.

 

https://static.dw.com/image/69004333_1004.webp

 

Деца се разхождат сред разрушенията, предизвикани от въздушен удар в Рафах.Снимка: AFP/Getty Images

 

Трима войници загинаха при атаката. Израелският министър на отбраната "подчерта, че са необходими военни действия, включително в района на Рафах, поради липсата на алтернатива", се казва в съобщение, разпространено от израелското министерство на отбраната.

"Военна операция в Рафах ще бъде неописуема трагедия"

ООН предпуреди, че ако Израел навлезе в гъстонаселения граничен град Рафах, стотици хиляди "ще бъдат в смъртна опасност”. Според оценките на ООН в момента в Рафах има 1,2 милиона разселени палестинци, много от които живеят в палаткови лагери.

Според директора на хуманитарната програмана ООН Мартин Грифит без значение от хуманитарните планове, инвазията в Рафах ще има катастрофални последици за цивилните, които живеят там. "Простата истина е, че военна операция в Рафах ще бъде неописуема трагедия. Никакъв хуманитарен план не може да го предотврати”, каза Грифит.

В края на миналата седмица американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че Израел все още не е представил "надежден план за реална защита на цивилните граждани, които са в опасност."

Станете почитател на Класа