Заместник-министърът на отбраната на Русия падна на фронта на борбата срещу корупцията

Заместник-министърът на отбраната на Русия падна на фронта на борбата срещу корупцията
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.04.2024
  • Сподели:

„Всичко си има край” - с тези думи експертите коментираха на ареста на обвинения в подкуп заместник-министър на отбраната Тимур Иванов. Как ще се отрази наказателното дело на работата на ръководения от Иванов отдел и кой друг трябва да се притеснява след началото на разследването срещу зам.-министъра на отбраната?

 

 

 

 

В сряда Басманният районен съд на Москва удовлетвори искането на разследването срещу заместник-министъра на отбраната Тимур Иванов. Изпратен е в следствения арест за два месеца до 23 юни. Друг обвиняем по делото - бизнес партньорът му Сергей Бородин, беше задържан за същия период. Всеки от тях е обвинен в получаване на подкуп в особено големи размери (част 6 от член 290 от Наказателния кодекс на Руската федерация). Максималното наказание по този член е до 15 години затвор.

Според разследващите Иванов и Бородин „влезли в престъпен заговор с трети лица, обединили се предварително с тях за извършване на престъпление от организирана група“. Съдът посочи, че подкупът е получен под формата на предоставяне на имуществени услуги по време на възлагане и подизпълнение за нуждите на Министерството на отбраната. По време на предварителното разследване Иванов ще бъде задържан в “Лефортово.”

Зам.-министърът не признава вина за получаване на подкуп, съобщиха от органите на реда. "Иванов категорично отрича участието си в повдигнатото му престъпление и настоява за невинността си", твърди източник, запознат със ситуацията. Според обвиняемия и защитата действията му са от граждански характер.

В същото време адвокатът на обвиняемия Денис Балуев настоява, че в наказателното дело няма предаване на подкуп или каквато и да е финансова награда. Според него начислената сума „няма нищо общо с кражба по време на доставката на полеви дажби“. Той обаче не отрече, че обвиненията са свързани със строителни договори на военното ведомство.

Иванов беше задържан от служители на ФСБ във вторник в 17.00 часа. Няколко часа по-рано се проведе заседание на Министерството на отбраната, на което той присъства. Както съобщи “Комерсант”, задържаният е прекарал тази нощ в център за временно задържане.

В друг материал на ТАСС се отбелязва, че обвиняемият е оперативно разследван от дълго време. Източникът на агенцията каза, че материалите по делото се основават както на свидетелски показания, така и на резултати от оперативни дейности. Представител на правоприлагащите органи уточни, че оперативното съдействие на наказателното дело се извършва от военното контраразузнаване на ФСБ.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Владимир Путин е бил информиран за задържането на Иванов. Министърът на отбраната Сергей Шойгу също е бил информиран предварително.

Тимур Иванов работи в предприятия от горивно-енергийния комплекс от края на 90-те години до 2012 г., след това става заместник-ръководител на правителството на Московска област, докато губернатор е Сергей Шойгу. От 2013 г. до 2016 г. Иванов ръководи "Оборонстрой", най-големият строителен холдинг на Министерството на отбраната. През 2016 г. той е назначен за заместник-министър на отбраната, отговарящ за въпросите, свързани с управлението на собствеността и настаняването на войските, жилищното настаняване и медицинското осигуряване на руските въоръжени сили. Под негово ръководство са построени главният храм на въоръжените сили и близкият музеен комплекс. По време на пандемията Иванов ръководи изграждането на 16 многофункционални медицински центъра на Министерството на отбраната. През 2019 г. той влезе в класацията на “Форбс” за „Най-богатите силовици в Русия“. Изданието оцени доходите на семейството на Иванов на 136,7 милиона рубли, собствените му приходи на 13,6 милиона.

Според Андрей Луговой, първи заместник-председател на комисията по сигурността и борбата с корупцията към Държавната дума, в самия арест на заместник-министъра няма нищо изненадващо. „Нещо друго е поразително: наистина ли е арестуван най-накрая? А втората теза е под формата на хубавата поговорка: “Всичко си има край”, уточни Луговой.

Експертната общност отбелязва, че случаят със зам.-министъра може да има далечни последици в рамките на СВО. „Борбата с корупцията в армията може да се оцени само положително, тъй като този процес помага да се осигури ред във войските. Освен това в бъдеще това ще се отрази положително на обстановката в зоната на СВО“, каза военният експерт Максим Климов.

Той обясни, че Иванов е ръководил изграждането на обекти за нуждите на Министерството на отбраната, например казарми и летища. „И тези отдели имат въпроси от дълго време. По-специално, защитните укрития в някои въздушни бази привлякоха вниманието. Сега органите на реда имат основание за допълнителна проверка на обекти“, смята експертът.

„Трябва да очакваме, че силите за сигурност ще извършат следствени действия в ръководените от Иванов управления. Този процес няма да се отрази по никакъв начин на дейността на отдела“, прогнозира Климов. „Честните хора ще продължат да работят, но замесените в съмнителни схеми трябва да започнат да се притесняват. В допълнение, командната структура на армията предполага наличието на заместник в случай на провал на който и да е на ръководен пост”, допълва той.

 

 

Иванов премина в Министерството на отбраната от цивилната сфера, припомни докторът на военните науки Константин Сивков. „Той има доста сложна биография. Той не е имал връзка с армията преди назначаването му за зам.-министър на отбраната. Затова той е известен само като строител”, посочи военният експерт.

Що се отнася до работата на военностроителния комплекс, арестът на Иванов няма да повлияе съществено на тази дейност. „Няма да спрат да се строят сгради. В същото време не е изключено разследването да продължи да проверява дали по делото за подкупа е имало съучастници сред служителите на съответните служби“, уточни Сивков.

Събеседникът призова да се изчака приключването на всички следствени действия, но самият факт на случая, според него, може да показва, че руското ръководство не спира да работи за борба с корупцията дори на фона на военна операция - и това е положително явление.

 

 

 

 

 

Автор: Олег Исайченко ; Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа