Войната като начин за решаване на финансовите проблеми

Войната като начин за решаване на финансовите проблеми
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.04.2024
  • Сподели:

Какво най-много представлява паричното обръщение? Спомняте ли си вашите уроци по природни науки, първи клас? Кръговратът на водата в природата. Слънцето изпарява водата от повърхността на океана, тя лети в облаци към планините, пада там под формата на сняг, топи се, тече по коритата на реките в океана и отново се изпарява...

 

 

 

Така че паричното обръщение е нещо такова. Още по-точна е аналогията с кръвта, която пренася полезни вещества и се връща обратно в сърцето. Парите също циркулират. Средно една единица се върти около три пъти годишно.

Ето една картина, сведена до примитивно ниво. Пекарят получаваше рубла за хляб от дърводелеца, бръснарят таксувал на пекаря рубла за подстригване, след което последният плаща на дърводелеца с рубла за нова табуретка... Ако и тримата искаха да обменят стоки и услуги едновременно, всеки от тях се нуждае от рубла в ръка, тоест в такава система трябва да има три рубли в паричното предлагане. Няма да има три рубли - ще има „недостиг на ликвидност“. Всеки иска да купува и продава, стоките са налични, услугите са готови да предоставят. Но няма пари за това. Тези, които са живели в началото на 90-те години, трябва да си спомнят как изглежда в реалния живот. От такава „стагнация“ започват да се появяват всички други злини на икономиката, често последвани от пълен колапс. В тялото на възрастен мъж трябва да има 5,2 литра кръв. В системата трябва да има точно толкова пари, колкото са необходими - това е основната функция на централната банка на всяка държава.

Ликвидност от думата liquid, течност. Парите имат функция не само на плащане, но и на натрупване. Не се случва мозъкът, като е преценил цялостната ситуация в организма, да реши да спести литър-два кръв за себе си в случай на криза в кръвоснабдяването. Така че историята с водата тук е по-близо. Водата може да се превърне в лед, да се утаи в Антарктида - и по този начин да изпадне от цикъла. Същото е и с парите. Когато хората и компаниите усетят наближаването на криза, те решават да ограничат разходите, да спестят или кой знае какво. В резултат на това няма достатъчно пари в системата, всички по веригата забавят плащанията, което провокира още по-голям „ликвиден недостиг“. Описанието, разбира се, е опростено. Всъщност има много механизми, включително тези, свързани с „отрицателен растеж“ на кредитирането и други фактори. Но нека просто приемем, че по време на кризи ликвидността „се свива“. И това е огромен проблем, защото паричното обръщение, това обръщение на парите в природата, се възстановява много трудно. Това е кошмар за властите.

 

 

Когато парите се правят от злато, беше почти невъзможно да се спре ликвидната криза. Количеството злато в света е физически ограничено. Няма къде да го вземете бързо. Умни хора измислят да издават разписки под формата на банкноти/бележки, с обещание за плащане в истинско злато по-късно. Такава хартия струва по-малко от златото, посочено в номиналната стойност, но може да се използва за плащания. В крайна сметка парите са напълно отделени от златото и среброто, оставяйки чиста абстракция – фиат. Днес парите всъщност са само числа в счетоводна система, данни в компютър. Нещо като отбелязване на точки във видео игра.

Сега си представете ликвидна криза в САЩ. Няма значение по какви причини се е случило. Какво може да се направи? Напоследък те започнаха да прибягват до „количествено облекчаване“. Американската централна банка - Федералният резерв - отпуска заеми на избрани банки в размер, достатъчен за попълване на ликвидността. Това често се нарича „отпечатване на пари“. Механизмът изглежда доста адекватен. Докато не си спомните, че след облекчаване на спазма, замразените пари се размразяват и отново се пускат в обращение. И тогава има излишък на ликвидност, всичко е наводнено с пари. Но ако в една система с нашия пекар, фризьор и дърводелец има шест рубли в обръщение вместо три, неизбежно всички стоки и услуги в този примитивен пример бързо ще струват две рубли вместо една. Защото така работи инфлацията - увеличаване на паричното предлагане без увеличение на реалната икономика води до по-високи цени. Изваждането на парите от обръщение е по-трудно от инжектирането им в тях. Освен това такива пари често се озовават на фондовия пазар, където цените на акциите са завишени, което е много популярно сред властта. Толкова много се съпротивляват на изтеглянето. Но ако не ги изтеглят, тогава ще има висока инфлация. Тя разваля много механизми в страни, където не са свикнали. Ако всичко е настроено за ниска инфлация, светът около вас започва да се разпада.

Емисиите обаче не са единственият инструмент за САЩ за увеличаване на ликвидността по време на криза. Особено е положението на хегемона. Част от неговите долари се въртят във вътрешната верига. Но има и така наречения офшорен долар, известен още като евродолар, който се използва за глобална търговия извън страната. Извън Съединените щати циркулира почти толкова много американска валута, колкото и вътре. Милиони финансови директори по целия свят са обучени, че ако някъде се случи „нестабилност“, тоест война, революция, ако се усети някакво безпокойство, те трябва незабавно да тичат към американските държавни ценни книжа, а при първите признаци на стабилизация – към корпоративните ценни книжа. Това е условен рефлекс, развит в продължение на години на обучение. Във всяка неясна ситуация купете американски държавни ценни книжа, след това купете акции на американски корпорации. Дръжте се прилично!

В замяна на ценни книжа щатите получават приток на офшорни долари във вътрешния кръг. На провинциалните пазари изтичането на долара води до покачване на цената му и съответно до обезценяване на местните валути, тоест девалвация. Провинциалните се нуждаят от долари, за да търгуват, те не могат без тях. Тази ситуация ще продължи, докато доларът престане да бъде световната търговска и резервна валута.

Не е трудно да се предположи, че самата конструкция на този механизъм директно изкушава американския елит да запали пожари в правилните моменти в различни части на света. Това поведение като цяло се вписва в американския политически стил. Американците вярват, че живеят в обетованата земя. И всичко отвъд нея не е съвсем реално. Затова не се интересуват много какво се случва там. Включително заграбването на земя не е много вдъхновяващо. Много по-правилно е да се заемете с така нареченото задържане в отвъдните земи, смятат те. Тоест, поставяне на спици в колелата на всички, така че да не могат да вървят напред, докато Съединените щати губят позиции. Подбуждането на всякакви социални конфликти в неземни земи се вписва идеално в този modus vivendi. Републиканците предпочитат да използват армията си, демократите предпочитат да използват разузнавателните служби. Но като цяло те в случая имат консенсус.

Изводът е прост: наблюдавайте отблизо американската икономика; През март 2022 г. Съединените щати спряха печатницата, тъй като в Америка вече беше регистрирана нарастваща инфлация. На фона на разгарящата се война в Европа обаче започна да се случва нещо необичайно. Уж всичко работи както трябва - чуждестранни лица донесоха пари в Америка, а сателитните държави увеличиха закупуването на трежърис (правителствени, в този случай американски, ценни книжа). Но централните банки на страни, които не са много приятелски настроени към Съединените щати, предимно Китай, започнаха бавно, но стабилно да източват своите държавни ценни книжа. Като цяло притокът на офшорни долари беше по-слаб от очакваното. Редица показатели на американската икономика показват, че бавно засилващата се криза не е спряна. Причината е, че тази криза не е циклична, а системна. Двигателят не просто спря, той се повреди и беше невъзможно да се запали с добавяне на гориво. Но кой би признал това? Американските власти днес очевидно наистина искат да пуснат отново печатарската преса, но в същото време са и уплашени. Инвеститорите са свикнали с украинската война, тя вече не ги плаши толкова, колкото трябва. Това означава, че е необходима нова „нестабилност“.

Е, всички тези сцени, в които Байдън, Блинкен и още седем не могат да удържат обезумелия Нетаняху, представител на малък, но горд народ... Такива изпълнения сме виждали неведнъж напоследък, особено в Украйна. Войните се изчисляват, плюс или минус, от Генералния щаб. Ако е ясно, че Израел разпалва с всички сили конфликт, в който очевидно не е в състояние сам да победи коалиция от потенциални противници, това означава, че или неговият лидер е получил пълна подкрепа, или ръководството разчита на евакуация към същата тази „обетована земя“ в момента, когато нейните хора ще умрат, за да поддържат статуквото. Сегашното състояние на нещата.

 

 

 

 

Автор: Игор Переверзцев ; Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа