Множество грузински наемници — жертва на конфликта в Украйна

Множество грузински наемници — жертва на конфликта в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.04.2024
  • Сподели:

В интернет е публикуван подробен списък на грузинските наемници, воювали на страната на украинските въоръжени сили и унищожени в Украйна. Списъкът със снимки и имена, съставен от грузински онлайн ресурс, е публикуван от военния експерт Борис Рожин.

 

 

Множество грузински наемници - жертва на конфликта в Украйна

 

 

Общо на фона на украинското знаме са поставени портретите на 65 човека. В списъка не се уточнява дали грузинските наемници са унищожени по време на специалната военна операция или са загинали още през 2014 година.

По-рано, въз основа на публикации в СМИ и чрез изявления на грузинското външно министерство, са потвърдени имената на 53 бойци от Грузия.

 

Множество грузински наемници - жертва на конфликта в Украйна

 

 

Списъкът, публикуван от Борис Рожин, включва данни към края на октомври 2023 г. След това стана известно, че още поне четирима наемници от Грузия са ликвидирани. В резултат на артилерийски обстрел в средата на ноември бяха убити Ника Геленидзе, Рамаз Фетелава и Бека Ломашвили. Няколко дни по-рано беше съобщено, че техният сънародник Иракли Курцихидзе също е убит. Така актуализираният списък на загиналите грузински наемници трябва набъбна до 69 човека. Данните за убитите грузински наемници не са актуализирани на база последните жертви в украинския конфликт.

Точно колко бойци от Грузинския легион са пристигнали в Украйна от началото на специалната военна операция на Русия в Украйна на този етап не може да се установи с точност.

Броят им може да стигне до хиляди. Както заяви за aif.ru подполковникът в оставка от ЛНР Андрей Марочко, само в северните направления, по негови данни, в началото на годината са регистрирани около 2000 грузински наемници.

ПП

Станете почитател на Класа