Япония собственоръчно се простреля в крака

Япония собственоръчно се простреля в крака
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.04.2024
  • Сподели:

Експертите оцениха решението на Япония да забрани вноса на автомобили в Руската федерация

 

 

Япония собственоръчно се простреля в крака

 

 

Япония напълно забрани износа за Русия на нови и употребявани автомобили с двигатели с вътрешно горене над 1,9 литра, както и всички хибриди и електрически превозни средства. В същото време влезе в сила забраната за износ на гуми за тежкотоварни автомобили в Руската федерация. Експертите считат, че руският пазар се е адаптирал, но самите японци са се „простреляли в крака“.

Така Евгений Житнухин, ръководител на дилърския отдел на автомобилния маркетплейс Fresh, отбелязва, че делът на японските употребявани автомобили с обем от 2 литра или повече е около 5% от вноса. Тоест по-голямата част от автомобилите, внесени в Русия, не попадат под праговата стойност на работния обем от 1,9 литра.

„Напоследък стана по-интересно да се внасят микроавтомобили с двигател от 0,7 литра, микробуси и миниванове от Япония. В този сегмент най-популярните двигатели са 1,5-1,6 литра с турбокомпресор.

Пазарът на Далечния Изток ще пострада силно от санкциите. Значително увеличение на цените може да се очаква например за автомобили Subaru с работен обем 2,0 и 2,4 литра, спортни автомобили и големи ванове. В същото време си струва да се отбележи, че купувачите предпочитат автомобили с ляв волан, които все още могат да бъдат внесени от ОАЕ и други достъпни страни като част от паралелния внос“, твърди Житнухин.

След въвеждането на ограниченията за доставката на автомобили от Япония, пазарите на Далечния изток и Сибир постепенно се преориентираха към автомобили с двигатели с вътрешно горене с обем до 1,9 литра или автомобили от Китай, добави експертът.

„Мерките, предприети от японското правителство, могат да се нарекат „изстрел в крака“, тъй като всеки месец в Русия се внасят около 20 000 употребявани автомобили от Япония. Като цяло доставките за Руската федерация от Япония няма да изчезнат, логистичните вериги в рамките на паралелния внос просто ще станат по-трудни, което ще доведе до средно увеличение на цените с 10-20%“, добави той.

ПП

Станете почитател на Класа