Как Русия принуждава чужденци да се бият в Украйна

Как Русия принуждава чужденци да се бият в Украйна
  • Публикация:  Емилиян Лилов редактор
  • Дата:  
    28.03.2024
  • Сподели:

"Те използват принуда. Блъскат ни, ритат ни. Ако някой откаже, го бият“, разказва Гурпрет Сингх. Подобно на много други индийци и непалци той се бие за руската армия в Украйна. Но казва, че е пратен там против волята си.

 

 

 

Русия има проблеми с осигуряването на достатъчно войници за фронта в Украйна и е започнала да набира чуждестранни бойци на договор - най-вече от Индия и Непал.

Има обаче все повече индикации за това, че тези мъже не се бият и не умират по бойните полета в Украйна по своя воля, а са привличани в руската армия от трафиканти на хора, включително с лъжливи обещания. Властите използвали и заплахи. Индийското правителство вече е потвърдило смъртта на няколко души. С темата се занимава популярното предаване ZDF frontal.

Разказ от фронта: "Ако някой откаже, го бият"

По-рано този месец в новините на обществената телевизия беше съобщено за група индийски войници на договор в Украйна, които в драматично видео се обръщаха към индийското правителство с молба да се намеси, за да бъдат демобилизирани. Техният зов за помощ обаче изглежда е останал глас в пустиня, тъй като междувременно беше потвърдено, че тези мъже принудително са били изпратени да се бият в Южна Украйна. Репортерът на ZDF Арндт Гинцел е успял да се свърже по телефона с един от тях, а записът на разговор беше излъчен в предаването на ZDF .

От него става ясно, че индийците биват изпращани да се бият в предните линии, че не им дават никаква храна и че се страхуват да не се разболеят. "Картината е много мрачна. Не получаваме нищо за ядене. Всички ще се разболеем. Няма нищо за ядене, нищо. И накъдето и да погледнеш - само мъртви хора. Всички сме толкова уплашени", казва Гурпрет Сингх.

 

https://static.dw.com/image/66333593_1004.webp

 

По-нататък той описва драматичната ситуация на фронта - атакуващи танкове, непрестанни експлозии и нападения с дронове. В неговата част са били 17-18 момчета, от които само трима или най-много четирима са се върнали, а другите са загинали. И никой не знае къде лежат телата им. На въпрос на репортера от ZDF как са попаднали на фронта, 20-годишният индиец казва следното: "Те използват принуда. Блъскат ни, ритат ни. Ако някой откаже, го бият."

Сингх разказва, че се намира в село Садове в Запорожка област, на няколко километра от град Токмак. Там от месеци се водят тежки сражения, а социалните мрежи са пълни с кадри на унищожения и ранени войници, които включително се самоубиват, разказват още журналистите от германската обществено-правна телевизия.

"Отидохме като туристи в Русия"

От ZDF са открили майката на момчето в едно индийско селце в щата Пенджаб. "Моля се синът ми да се върне", казва Балджиндер Каур. Жената вече е установила контакт с индийските власти, които се опитват да върнат у дома на тези войници по неволя. Индийски федерални прокурори дори са започнали разследване за трафик на хора, научаваме още от предаването.

Известно е и как тези млади момчета са се озовали в руската армия: били са туристи в Русия и в хотела се записали за туристическа обиколка. Визите на част от хората в групата били с изтекли, на други още важали, разказва Гурпрет Сингх. Те били арестувани и заплашени с 10 години затвор, ако не постъпят в руската армия. Първите 2-3 дни мъжете се противили, но ги оставили без всякаква храна. Не им позволявали и да говорят помежду си, докато накрая не склонили да подпишат.

На въпрос на ZDF frontalкакви други мъже има в неговия отряд и кои са убитите, Сингх казва "Тези, които бяха там с нас, бяха от Камерун, само двама или трима бяха руснаци. Ние заварихме там още двама или трима индийци. Единият беше улучен в крака, а на другия половината от тялото му беше отнесено от експлозия."

Путин се опитва да мобилизира чужденци

Подобни истории се чуват от хора с различни националности. НЦЦ разказват за киргизстанеца Бекназар Боругул уулу, който е работел в Русия, но е извършил престъпление и е вкаран в затвора. Мъжът е вербунан и пратен на фронта в Украйна, където успява да оцелее, но при завръщането си в Киргизстан е осъден на пет години затвор, защото се е бил за чужда армия.

В началото на януари Владимир Путин подписа указ, който улеснява получаването на гражданство от чуждестранни войници, които се бият за руската армия. Той е доказателство за усилията да се направи военната служба възможно най-привлекателна за чужденците, коментира НЦЦ. Случаи като този на индиеца Гурпрет Сингх повдигат сериозни въпроси доколко участието им е доброволно.

Станете почитател на Класа