Талибаните откриха 6 милиона долара и кюлчета злато в дома на самопровъзгласилия се временен президент

Талибаните откриха 6 милиона долара и кюлчета злато в дома на самопровъзгласилия се временен президент
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    15.09.2021
  • Сподели:

Талибаните твърдят, че са конфискували 6 милиона долара и около петнадесет златни кюлчета в резиденцията на бившия първи вицепрезидент на Афганистан Амрулах Салех, самопровъзгласил се за временен президент на 17 август, според видео, публикувано от Информационна агенция Khaama Press.


В записа няколко членове на движението преброяват и фотографират пачки банкноти, които вземат от различни куфари. Също така са показани два жълти пакета, които вероятно съдържат благородния метал.


Според местните медии изображенията са записани в дома на политика, разположен в източната провинция Панджшир, последният бастион на съпротивата срещу движението талибани, въпреки че не посочва кога. Салех все още не е направил никакво изявление по въпроса.


Офанзивата на талибанското движение се засили след началото на изтеглянето на американските войски, което приключи на 31 август. Две седмици по-рано талибаните завзеха контрола над Кабул и прекратиха настъплението си в цял Афганистан. Президентът Ашраф Гани подаде оставка, напусна страната и в момента е със семейството си в Обединените арабски емирства (ОАЕ).


Няколко високопоставени политици и официални лица изразиха опозицията си към движението на талибаните, включително Салех, който на 17 август се обяви за временен президент на Афганистан чрез съобщение, публикувано в профила му в Twitter, като се присъедини към Националния фронт на съпротива.


На 24 август бившият първи вицепрезидент на Афганистан заяви, че „страната отхвърля диктатурата и се водят преговори с талибаните, които не трябва да се тълкуват като прикрита капитулация". Той обясни още, че съпротивата срещу бунтовническата група е силна.

Станете почитател на Класа