За какво се споразумяха Русия и Беларус?

За какво се споразумяха Русия и Беларус?
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    11.09.2021
  • Сподели:

Руският президент Владимир Путин и неговият белоруски колега Александър Лукашенко проведоха преговори в Москва в четвъртък, чиято основна тема беше развитието на Съюза на Русия и Беларус, известен също като Състоянието на Съюза.


В резултат на преговорите Москва и Минск постигнаха съгласие по 28 програми на съюза на двете държави, които имат за цел „унифициране на законодателството на Русия и Беларус в различни области на икономиката, изравняване на условията за дейността на стопанските субекти на двете държави, изграждане на общи финансови и енергийни пазари и общо транспортно пространство и създаване и прилагане на обща индустриална и селскостопанска политика".


Путин каза, че заседанието на Върховния държавен съвет на Съюза на Русия и Беларус, на което се планира да се одобрят тези програми, ще се проведе преди края на 2021 г.


Русия и Беларус планират да интегрират своите национални платежни системи и да създадат общо пространство за плащания в рамките на Съюза. Освен това се планира подписване на споразумение относно общите принципи на събирането на косвени данъци и въвеждане на интегрирана система за администриране на косвените данъци.


„Всичко това ще помогне да се осигури лоялна конкуренция и да се увеличи бизнес активността на финансовия пазар, както и да се отговори ефективно на рисковете от изпиране на пари и финансиране на престъпни дейности, включително тероризъм", каза Путин.


Създаването на общо пространство за отбрана предвижда гарантиране на сигурността на държавите във външния периметър на Съюза. В този контекст Путин и Лукашенко изтъкнаха значението на следващите съвместни учения „Запад-2021", които ще се проведат на териториите на Русия и Беларус.


Двамата лидери обсъдиха и ситуацията в Афганистан. Лукашенко подчерта, че Минск и Москва ще засилят борбата срещу военните заплахи.


До 1 декември 2023 г. двете държави ще подпишат документ за създаването на единен пазар на газ в рамките на държавата на Съюза. Очаква се също да бъде подписано споразумение за обединяване на пазарите на петрол и неговите деривати, както и споразумение за общ пазар на електроенергия.


Руският президент не изключи възможността в бъдеще да бъде създаден парламент на Съюза на Русия и Беларус. Предвижда се и разработване на единни подходи към законодателството в областта на трудовите отношения, защита на труда, заетост, социално осигуряване и пенсии, както и подкрепа за семейства с непълнолетни деца.


От своя страна Лукашенко подчерта, че „това е не само икономически, но и политически съюз и че интеграцията е изключително полезна както за Москва, така и за Минск."

Станете почитател на Класа