Германския съд: Инфлуенсърите трябва изрично да обозначават като реклама платените си публикации

Германския съд: Инфлуенсърите трябва изрично да обозначават като реклама платените си публикации
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    11.09.2021
  • Сподели:

Федералният съд на Германия прие важното решение относно рекламата в социалните медии: Инфлуенсърите в социалните медии, които рекламират продукти срещу заплащане, трябва да етикетират такова съдържание като реклама, постанови Върховният съд на Германия. Тези, които не са платени или не са твърде откровени в похвалите си, могат да се справят без такива етикети.


Решението, което беше представено в някои германски медии като печалба за известните личности и други влиятелни лица в социалните мрежи, позволява на създателите на съдържание да се откажат от рекламните етикети, дори ако маркират компании в публикациите си, стига те да не са „прекалено рекламни" или направени на база quid-pro-quo.


„Самият факт, че снимките, на които е изобразен продуктът, са снабдени с етикети за тагване, не е достатъчен за допускане на излишък от реклама", каза съдът, отбелязвайки обаче, че ако публикация има директна връзка към уебсайта на производител на продукт, съдържанието ще трябва да бъде означено като рекламно.


Решението на върховния съд произтича от три дела срещу влиятелни лица в Instagram, разгледани по-рано от по-ниските германски съдилища. Съдът по принцип се е съгласил с решенията по дела срещу блогърите, заведени от базираната в Берлин Асоциация на социалната конкуренция (VSW).


Два от делата бяха отхвърлени, след като беше установено, че блогърите, посочени от VSW, не са получили съществена стойност от компаниите, които популяризират. Третият блогър, Instagrammer Luisa-Maxime Huss, обаче беше установено, че е в нарушение на правилата на конкуренцията, тъй като й е било платено за популяризиране на малиново сладко в емисията си в социалните мрежи.

Станете почитател на Класа