Военните инциденти между Русия и НАТО

Военните инциденти между Русия и НАТО
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.09.2021
  • Сподели:

Авторите се опитват да разберат дали НАТО е обградило Русия по целия свят или обратно. Но в същото време не предоставят разклада на събраната в тяхната база данни, така че остава загадка, кой все пак провокира инцидентите: САЩ/НАТО или Русия. Позоваването в един от случаите на руски източници предполага, че това е НАТО.

 

War on the Rocks: Военните инциденти между Русия и НАТО

 

 

През юни руските войски заплашиха да стрелят по британския миноносец Defender, плаващ в Черно море край бреговете на Крим. Русия обвини военния кораб в нарушаване на териториалния й суверенитет, докато британското правителство твърди, че корабът е действал легално в международни води. Defender беше преследван от повече от 20 руски самолета, а корабите на бреговата охрана се опитаха да го отклонят от курса. Тези действия представляват сериозна заплаха за британския кораб и се превърнаха в един от най-тежките военни инциденти между Лондон и Москва след Студената война. Въпреки че напрежението в Черно море не излезе извън контрол през този ден, последващата заплаха от ескалация от страна на Русия при подобни случаи звучеше особено зловещо.

 

При цялия си драматизъм, инцидентът с «Дифендър» далеч не е единичен. Напротив, най-важният проблем тук е, че опасните сблъсъци са се увеличили значително през последните няколко години. В базата данни, която съставихме въз основа на официалната информация и данните от откритите източници, от януари 2013 г. до декември 2020 г. е имало около 2900 случая на съюзници от НАТО или Русия, изпълняващи мисии в непосредствена близост един до друг. Освен това през този период средните годишни показатели са нараснали, което означава, че задачата за управлението на подобни инциденти вече е много по-трудна. Докато най-големите инциденти са в Балтийско, Черно и Норвежко море, същото се случва по целия свят на границата между НАТО и Русия, което прави проблема наистина глобален, а не регионален.

 

Какво показват цифрите

 

Общо от 2013 до 2020 г. има около 2900 инцидента между силите на НАТО и Русия. Тригодишната плъзгаща се средна стойност се е увеличила с повече от 60% през осемгодишния период.

 

Основната част на инцидентите между НАТО и руските войски през този период (около 85%) са свързани с прихващане на самолети във въздуха. Някои са в отговор на демонстрации на сила, особено с участието на стратегически бомбардировачи (по-специално бомбардировачи на ВВС на САЩ), докато други са в отговор на морски операции за свобода на корабоплаването. Мащабните въздушни разузнавателни и наблюдателни мисии също са повлекли след себе си голям брой прихващания от въздуха.

 

В хода на някои от тях руски изтребители са извършвали непрофесионални маневри с висок риск от сблъсъци във въздуха. Независимо от това, много мисии за събиране на разузнавателни данни не са отразени в нашата статистика, тъй като не са повлекли след себе си ответни действия на противовъздушната отбрана.

 

Повече от 2600 мисии за събиране на чуждестранни разузнавателни данни са били извършени близо до руските граници между 2019 и 2020 г., според руски източници — средно повече от три на ден. Според Министерството на отбраната на Русия през този период руските изтребители са се вдигали във въздуха 491 пъти. Повечето от тези инциденти изглежда са причинени от разузнавателни самолети на САЩ и НАТО.

 

География на събитията

 

Горепосочените събития се случват по целия свят, но геолокацията показва висока концентрация на активност в Балтийско, Черно и Норвежко морета, както и в североизточния Тихоокеански регион. Най-проблемният регион днес е Балтийско море и крайбрежието му, което представлява около 40% от всички срещи САЩ/НАТО-Русия.

Другите два региона, Черно море и североизточната част на Тихия океан, представляват по 10% от всички събития, които открихме.

 

Черно море, друг важен стратегически център, е арена на бързо нарастващата военна активност от 2014 г., когато Крим се присъедини към Русия.

 

Със своята огромна военноморска база в Севастопол и укрепването на прилежащия Южен военен окръг, Русия има потенциала да разгърне значителни сили, за да защити интересите си в тази жизненоважна област и да демонстрира готовност да противодейства на действащите там сили на САЩ/НАТО.

 

От друга страна, съюзниците отговориха с нова мисия за защита на въздушното пространство в Румъния и България и извършиха операции за осигуряване на свобода на корабоплаването по море, за да демонстрират солидарност с държавите-членки на НАТО в Югоизточна Европа. И отново руските самолети редовно пресичат разузнавателните мисии на САЩ и НАТО над Черно море, често по провокативен начин.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа