Китай експулсира ракетен разрушител на САЩ, влязъл в Южнокитайско море без разрешение

Китай експулсира ракетен разрушител на САЩ, влязъл в Южнокитайско море без разрешение
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    10.09.2021
  • Сподели:

Китайската народно-освободителна армия експулсира американския ракетен разрушител USS Benfold, след като в сряда мина до рифа Mischief на островите Спратли в Южнокитайско море, без да получи одобрение от Пекин, съобщи Тиан Джунли, говорител на Южното театрално командване на Китайската армия.


" Китайските въздушни и военноморски сили бяха призовани да проследят, наблюдават и изхвърлят разрушителя", заяви говорителят, цитиран от South China Morning Post.


„Действията на САЩ сериозно нарушиха китайския суверенитет и сигурност, което е още едно солидно доказателство за тяхната навигационна хегемония и агресивна милитаризация на морето", заяви той. Той заяви "Вашингтон е най-големият разрушител на мира и стабилността в региона".


По думите му "Китай има безспорен суверенитет над островите в Южнокитайско море и прилежащите им води". Тиан подчерта, че „военните на страната му ще защитават решително националния суверенитет и сигурност, както и мира и стабилността в Южнокитайско море".


От Седмия флот на ВМС на САЩ уточниха, че „USS Benfold е действал в съответствие с международното право и след това е продължил да извършва нормални операции в международни води". Той нарече изявлението на китайската армия „невярно", но не уточни коя част от изявлението опровергава.


Южнокитайско море е постоянен източник на напрежение от години като обект на териториални и морски претенции от различни участници: Китай, Виетнам, Филипините, Тайван, Малайзия, Индонезия и Бруней. Регионът, богат на ресурси и важен международен маршрут, по който всяка година преминават милиарди долари морски трафик, също е бил сцена на така наречените мисии за „свобода на корабоплаването", организирани от САЩ.

Станете почитател на Класа